НАЧАЛО » българия

Президентът поиска да се създаде газов коридор "Юг-Север" с помощта на Катар

Български строителни компанни могат да работят в емирството

fb
3E news
fb
11-03-2014 05:14:00
fb

Президентът Росен Плевнелиев предложи да бъде създаден енергиен коридор “Юг-Север“ като доставчик на природен газ за трасето да бъде Катар. Това стана ясно след срещата на Плевнелиев с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.  Според него това се налага заради кризата в Украйна.

Засега България получава газ по газопровод, преминаващ през Украйна, но поради усложнената обстановка там той е рисков. През страната минава и единствената тръба за доставки на гориво към България.

По-тесни връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

"Искаме да се помисли дали не може да има и газов коридор – Юг-Север, да се използват възможности на гръцки пристанища, оттам България като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не до Балтийските държави и дори по-нататък до Европа. Когато всеки българин може сам да избира доставчика на ток, тогава цените падат", коментира Плевнелиев.

Катар е третата държава по добив на природен газ след Русия и Иран и първа по експорт на втечнен газ в света.

При посещението си Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

По-рано днес Росен Плевнелиев се запозна с дейността на Фондация „Катар“ и разговаря с нейния президент шейха Моза бинт Насер ал Миснед. Държавният глава се запозна и с проекта „Град на образованието“, който се осъществява с подкрепата на Фондацията в столицата Доха.

„Тук виждам бъдещето. Катар е много богата страна, но това което наистина заслужава уважение, е следваният подход към просветата и образованието и положените усилия те да станат достъпни за всеки“, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни и приноса на катарската фондация в подкрепа на просветата в световен мащаб със старта на иницитивата на шейха Моза бинт Насер ал Миснед „Образованието е на първо място“. „В отношението към образованието е разликата - много политици говорят за растеж, а тук той е факт", коментира още държавният глава.

 

Росен Плевнелиев
посещение
Катар
газов коридов
По статията работи:

Георги Велев