НАЧАЛО » българия

Президентът пожела България да стане газоразпределителен център за катарския газ

fb
3E news
fb
11-03-2014 08:52:00
fb

"Катар иска да си сътрудничи с България в сферата на енергетиката и то в няколко много интересни направления". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в първия ден от официалното си посещение в Катар, предаде Дарик. Визитата започна със среща с българската общност в посолството ни в Доха.

"Разбира се, аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме", допълни Плевнелиев, цитиран от Нова телевизия. Президентът се очаква да направи предложение до емира на Катар България да стане разпределителен център за доставките на газ за Европа.

България и Катар от няколко години обсъждат вариантите за доставка на втечнен природен газ, но за момента все още се дискутира основно вариантът край гръцкия град Кавала да бъде пострен терминал за втечнен газ и чрез него и изграждането на газопровода Комотини-Стара Загора страната ни ще има достъп до алтернативни доставки.

Катар е най-големият износител на втечнен газ и наличието на европейски терминал за неговото регазифициране и пренос до България би позволил пренос до нашата страна. Росен Плевнелиев съобщи, че ще предложи да се промени подхода, тъй като досега всички газови коридори са били изток-запад. Плевнелие също така поиска да се помисли дали е възможно да има газов коридор юг-север:

"Да се използват възможности на гръцки пристанища, България да бъде като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не и до Балтийските държави. Със сигурност няма да стане от днес за утре, но ние ще поставим този въпрос на масата, още повече в светлината на това, което се случва в Украйна". Президентът е убеден, че когато сме енергийно диверсифицирани и вързани към различни източници, тогава идват чуждите инвестиции и фабриките.

"Те няма как да дойдат, когато зависим от една тръба и някой спре кранчето като през 2008 година и ни остави на студено в най-студената зима. Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?", коментира още Плевнелиев.

Президентът е убеден, че Катар е държава с визия, която знае, че идва времето на нисковъглеродната икономика и енергийната ефективност. По време на посещението ще има разговори и в сферата на военното сътрудничество, информационните и комуникационни технологии, образованието. В рамките на тридневното официално посещение на президента Росен Плевнелиев, на което не присъстват български министри, макар че са били поканени, днес продстоят най-важните срещи и подписване на редица споразумения, припомня "Дарик".

На срещата си с българите в посолството ни в Доха Росен Плевнелиев заяви, че е амбициран да помогне за осъществяването на двустранни успешни бизнес проекти. „Катар няма да дойде да инвестира милиарди в България, без да иска да спечели. Вие няма да отидете на другия край на света да работите без да искате и без да сте сигурни, че по този начин отваряте нов хоризонт, развивате се в чисто човешки аспект", каза още държавният глава.

В своето слово Росен Плевнелиев отбеляза, че България трябва да се развива много бързо, за да бъде адекватна на темпото на другите страни: "България е гледала едностранчиво на своето развитие. Ако погледнем исторически преди първите дни на демокрацията, 92 процента от нашата икономика беше ориентирана само към държавите от Съветския съюз. След това в 25 години на преход ние обърнахме посоката и днес 67 процента от българската икономика продава в Европейския съюз".

Президентът изрази и увереност, че в най-скоро време всички българи ще имат възможност да усетят сериозната промяна на българската дипломация, давайки за пример младия и успешен български посланик в Доха Мирослав Зафиров. Плевнелиев каза, че се надява българите скоро да гласуват лесно от всяка точка на света.

Росен Плевнелиев
посещение
Катар
природен газ
доставки
бизнес отношения
По статията работи:

Георги Велев