Президентът налага вето на част от Закона за извънредното положение

Икономика / България
3E news
607
article picture alt description

Президентът на Република България налага частично вето върху Закона за извънредното положение.

Налагам вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията. Според президента мерките са непропорционални. "Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент“, каза той.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, каза Радев. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, заяви още държавният глава.

"Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор.  Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура. Това е предвидено да остане и след края на извънредното положение“, заяви в обръщението си президентът.

„Липсата на кадри  и оборудване се компенсират с крайно рестриктивни мерки.

Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица.

Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на народа са  по-остри и неотложни. Очакваме социално напрежение Гладът ще надделее над страха и последствията могат да бъдат разрушителни“, каза още президентът Радев и посъветва правителството да преразгледа мерките.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща