Пред промяна е планът за управление на Природен парк "Витоша" ?

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е на път промяна и на сегашния план за управление на Природен парк "Витоша". По време на днешния парламентарен контрол той обясни, че се разглеждат два варианта. Министърът отговори и на въпрос на депутати от БСП - Румен Георгиев, Крум Зарков, Пенчо Милков, избрани от София.

„Има два варианта – единият е приемане на новия план, който е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на Природен парк „Витоша“, а другият е изменение на съществуващия план“, обясни по-късно пред журналисти екоминистърът.
„В момента и двата варианта се разглеждат като възможности, за да видим кой е най-бързият начин, по който да се процедира, за да се развива Природен парк „Витоша“, каза той, като уточни, че очаква отговор от управата на парка.
„Очаквам до края на февруари, даже до средата на месеца да получа обратно информацията от Природен парк „Витоша“ и на база на това ще решим как да процедираме.
Парк „Витоша“ трябва да бъде върнат на софиянци. Това забавяне през последното десетилетие е прекалено дълго. Най-сетне съпротивата за това паркът да не може да се развива би трябвало да се преодолее“, заяви министърът.
Министър Димов допълни още, че „Трябва да се направи устройствен план, който да мине през екологична оценка и оценка за съответствие, а ако има инвестиционни намерения те да минат през оценка за въздействие върху околната среда“, каза още той.

Такава  промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" доведе до  недоволство сред  природозащитниците и ги извади на протести още в края на 2017 г. 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари