МЕ подготвя конкурс за проучване за нефт и газ в блок „Тервел“ в Черно море

Тотал е наш съдружник в изпълнението на приоритета ни за развитие на местния добив на нефт и газ, заяви иминистър Петкова по време на среща с представители на компанията

„В момента се подготвя стартиране на търг за търсене и проучване в блок „Тервел“ в дълбоко Черно море“, обяви енергийният министър. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на висшия мениджмънт на Тотал - компанията, която вече извършва сондажи за газ и нефт в българската зона на Черно море и вече обяви откриването на въглеводороди при сондажите.

Съвместната ни работа с Тотал ще продължи в изпълнение на един от основните приоритети на правителството в сферата на енергетиката – диверсификацията на енергийни източници.

След проведен конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ през 2012 г. бе подписан договор с „Тотал Е&П България“. Към момента са разработени два сондажа – „Плошков-1“ и „Рубин-1“, проучвателните работи продължават.

Управителят на „Тотал Е&П България“ Ксавие Фожрас днес дари на Министерството на енергетиката сондажното длето, използвано при проучвателен сондаж „Плошков-1“ в блок Хан Аспарух. В рамките на сондажа бяха открити въглеводороди.

По думите на Бернар Клеман, вицепрезидент на Тотал, отговарящ за Каспийския регион и Южна Европа, Тотал ще продължи да работи в областта на проучване на геологията на Черно море на българска територия.

По време на срещата в Министерството на енергетиката бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за подземните богатства. Министър Петкова подчерта, че основа задача пред българското правителство е осигуряването на подходяща среда за развитие на чуждестранните инвестиции. „Измененията в закона ще се уточнят в рамките на конструктивен диалог“, допълни тя.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари