НАЧАЛО » българия

Представят новата енергийна стратегия до два месеца

fb
3E news
fb
09-01-2014 06:45:00
fb

Проектът на новата енергийна стратегия на страната ни ще бъде представена до два месеца, обеща енергийният министър Драгомир Стойнев. След това документът ще бъде представен на публично обсъждане. В момента документът се обсъжда от експерти и трябва да получи пълно съгласие преди да бъде представен пред обществеността. Стойнев добави, че и чужди анализатори са поискали да участват в подготвянето на стратегията, но според него документът трябва да е създаден изцяло от наши специалисти.

Междувременно правителството продължава да работи по стратегическите проекти в енергетиката. Такива по думите на министър Стойнев са „Южен поток“, където по инициатива на България, ЕК прие ролята на водеща страна в преговорите с Русия за изграждане на газопровода и неговия статут. „Ние сме членове на Европейския съюз, спазваме европейските правила, но за нас е най-важен националният интерес“, каза още министърът. Той допълни, че оферти за строителството на българския участък от газопровода се приемат до петък, 10 януари.
Важни за страмата ни са и интерконекторните връзки. „Проектът за изграждане на газова междусистемна връзка България – Гърция е в напреднала фаза, като е в етап на съгласувания за одобрение на трасе и площадки в двете страни и проектиране на газопроводната система.

Другият проект за изграждане на газова връзка България – Сърбия също напредва в своята реализация. От енергийното министерство припомниха, че в края на ноември е стартирала открита процедура за възлагане на обществена поръчка за проектирането, авторския надзор и консултантските дейности по изграждането на връзката.
Газопроводът между България и Румъния на практика е изградена, като в момента се провеждат последните тестови работи и предстои пускането в експлоатация на тръбата“, каза още министър Драгомир Стойнев. Ден по-рано обаче от „Булгартрансгаз“ обясниха, че продължават изкопните дейности под р. Дунав и все още не са свръзани румънския газопровод с българския. Връзката се очаква да заработи най-рано от началото на март.

Стойнев припомни, че страната ни е успяла да договори от ЕС 293 млн. евро компенсации за затворените блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Първоначално предложените средства от Брюксел бяха 185 млн. евро.
Вече е изготвен и доклада за ОВОС за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Завършен е и технико-икономическия анализ за изграждане на новата ядрена мощност. Дейностите по проучване за избор на предпочитана площадка са в заключителен етап. БЕХ и Уестингхаус пък вече започнаха преговорите за изграждането на блок AP 1000.

„Стабилизация и диверсификация – това ще са ключовите приоритети в енергетиката през 2014 г.“, заяви още министър Стойнев. По думите му цената на електрическата енергия за бита и бизнеса ще остане стабилна на нивата, които бяха постигнати от 1 януари с последното намаление. Износът на електрическа енергия се движи средночасово 1300 Мвт. Това е с шест пъти повече спрямо изнасяните количества през май 2013 г.

енергийна стратегия
Драгомир Стойнев
газопроводи
НЕК
По статията работи:

Георги Велев