НАЧАЛО » българия

Представители на ВЕИ асоциациите ще имат утре среща с еврокомисар Гюнтер Йотингер

Георги Ганев: Нещата в енергетиката приличат силно на кризисната 1996 г.

fb
3E news
fb
12-05-2014 12:55:00
fb

Представители на частни енергийни компании у нас ще имат утре работна среща с еврокомисар Гюнтер Йотингер. На нея ще бъде представена идеята за създаване на Енергиен борд у нас, обясни днес Кенет Лефковиц, председател на надзорния съвет на Българската ветро-енергийна асоциация. Основната цел на срещата ще бъде искането за този Енергиен съвет, както и настояването на компаниите българската държава да спазва изискванията на третия енергиен либерализационен пакет, обясни Левфковиц. Той обясни, че идеята е, чрез енергийния борд да се избегне декапитализацията на сектора. Тогава ще бъде възможно външни независими експерти да направят преглед на енергийният ни сектор и да се създаде план-график за либерализиране на пазара у нас, обясни пред 3eNews Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. От асоциациите припомниха, че такъв проблем се среща за първи път в ЕС и всъщност общността не може особено много да ни помогне, а трябва да държавата да предприеме конкретни мерки за спасяването на енергетиката.

Експертите отново припомниха, че задлъжнялостта в сектора е огромна и това води до пробелми в работата на всички компании в сектора. Според мнението на експертите в момента задълженията на НЕК са поне 3 млрд. лева и компанията си е в технически фалит. „Нещата в енергетиката в момента приличат силно на ситуацията от 1996 г.. Сега стоим и гледаме как един раздрънкан влак вече е дерайлирал и пада“, обясни и икономистът Георги Ганев, който също присъства на инициативата „Да спасим енергетиката“.

Той също така обясни, че либерализацията на енергийния пазар у нас ще се осъществи трудно, както и създаването на енергиен борд.

енергийни компании
среща
Гюнтер Йотингер
енергиен борд
финансови проблеми
По статията работи:

Георги Велев