НАЧАЛО » българия

Председателят на КЕВР: Ако някои искат да реализират политически проект чрез цената на тока, това няма да се случи

Дали ще има увеличение на цените на тока, ще стане ясно най-рано след 31 март. Твърденията, че заради сделката за ЧЕЗ цената на електроенергията ще скочи са "откровени спекулации"

fb
3E news
fb
28-02-2018 09:36:00
fb

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която защитава обществения интерес  няма да позволи никаква рязка промяна на цените на електрическата енергия и на другите услуги. Това заяви председателят на енергийния регулатор пред журналисти.

О 1 юли стартира първата година на новия регулаторен период, припомни преди това председателят на енергийния регулатор. Съгласно процедурата трите електроразпределителни дружества ще подадат заявления за ценовите си намерения в КЕВР до 31 март 2018 г.

Винаги сме били консервативни в своите решения, , което означава, че се придържаме към  стабилни цени на електрическата енергия , каза още Иван Иванов. Той припомни,  че за 3 години общо стойностите на електроенергията са се увеличили едва с 2,5 %,  „което може да съпоставите с увеличението на всички други стоки в България“.

„Откровени спекулации“ - така председателят на КЕВР окачестви съобщения в медиите, че цената на електроенергията ще се повиши заради продажбата на ЧЕЗ.

„Искам да заявя на българските граждани и на българският бизнес, че това са откровени спекулации“, каза Иван Иванов.

„Ако някой иска да реализират политически проект чрез цената на тока, това няма да се случи. Заявявам го ясно като председател на независимата Комисия за енергийно и водно регулиране. Няма никакви основания за това, още повече, че нито кредитите нито лихвите по тях могат да бъдат ценообразуващ елемент. В нашите решения ние не се съобразяваме с тях“, категоричен бе председателят на КЕВР.“ .

В отговор на въпрос дали ще има увеличение на цената на електроенергията, Иван Иванов уточни, че това може да се каже едва слез 31 март, след постъпване на заявленията на дружествата. Той припомни, че всяка година „дружествата искат значителни увеличения, но комисията не се съобразява с това, а снижава увеличенията и те или са минимални, или не приемаме увеличение на цените“.

Председателят на енергийния регулатор не посочи ниво на  очаквано максимално увеличени, като отново припомни, че скокът на цените за 3 години е бил от порядъка на 2,5 %, или „под 1 процент на година“, което е „съществена част от цената на енергийната услуга, а цялата енергийна услуга включва в себе си и мрежовите тарифи и добавката „задължение към обществото“ .

Иванов оцени като положително намеренията на дружествата за по-ниски технологични разходи, включително ЧЕЗ.

В отговор на въпрос дали са необходими промени за КЕВР заради ЧЕЗ, шефът на енергийния регулатор посъветва за това да бъдат  питани депутатите. Той припомни, че сегашната функция на енергийния регулатор е строг контрол върху лицензиантите и извършваните от тях лицензионни дейности. „Когато се финализира една сделка, тогава именно КЕВР има функции такива, каквито му възлага закона. Преди това ние нямаме никакви възможности  да се произнасяме върху отделните кандидат купувачи. За нас те още не са нито лицензианти, нито носители на лицензия“, категоричен бе председателят на КЕВР Иван Иванов. 

 

КЕВР
цени на електроенергията
ЕРП
заявления за цените на електрическата енергия
сделка за активите на ЧЕЗ в България
Иван Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева