НАЧАЛО » българия

Промяна: КЕВР ограничава достъпа до регулирания пазар за производители със скъп ток

Регулаторът ще отказва квоти за централи, чиито ценови заявления надхвърлят с 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период, гласуваха депутатите от енергийната комисия

fb
3E news
fb
24-04-2018 04:41:00
fb

Предложение на председателя на комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ), направено в последния момент като редакционна поправка в Закона за енергетиката, предвижда ограничения за включване на някои централи в квотата за регулирания пазар. Днес комисията по енергетика към Народното събрание прие на второ четене промените в енергийния закон, като намерението е в четвъртък те да влязат за обсъждане в пленарна зала.  

Предложението предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отказва квоти за производители, чиито ценови заявления надхвърлят с 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период.

Като мотиви за тази промяна Добрев посочи ценовите заявления на три дружества, които досега не са участвали на регулирания пазар - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Варна". Техните заявления значително надхвърлят пазарните цени, а решение на съда задължава всеки производител, който поиска да участва на регулирания пазар, да получава квота от КЕВР.

Съществуващият в закона текст е двусмислен - сега всеки производител,  който иска да влезе в квотата в регулирания пазар, може да го направи. Това дава възможност за включването на производители  с много по-висока цена в квотата за регулирания пазар. От своя страна КЕВР е задължен да ги включи, а това няма нищо общо с модела за либерализация, който се следва, стана ясно от обяснението на Делян Добрев.

Председателят на регулаторната комисия Иван Иванов, който присъства на заседанието, изрази одобрение за промяната. Досега в регулирания пазар имаше три вида производители на електроенергия – АЕЦ „Козлодуй“, ВЕЦ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Тази година подалите заявки производители са 6, като към посочените 3 се присъединяват и ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и ТЕЦ „Варна". Техните ценови заявления са съществено по-високи, отбеляза Иван Иванов"Ако тази промяна не бъде гласувана, регулаторът няма да може да даде балансирано решение за енергетиката", категоричен беше той.

Рамадан Аталай (ДПС) обаче изрази съмнение в поправката и я определи като намеса в работата на регулатора. Право на регулатора е да определи кой ще влезе и кой ще излезе от регулирания пазар, с какви количества и при какви цени, коментира той.

Искрен Веселинов (Обединени патриоти) контрира, че квотите не могат да бъдат раздавани без контрол.

В крайна сметка депутатите гласуваха почти единодушно за промяната, като само Аталай се въздържа.

Според  Васил Велев от АИКБ и Евгени Иванов от КРИБ внесените ценови заявления на ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Варна“ ще увеличат цената на електроенергията за бита с 16 %, а също така ще изискват държавни субсидии от 330 млн. лв. "С внесените искания нашите експерти смятат, че цената за бита трябва да се увеличи с 16 %. Става въпрос за над 220 млн. лв. изземване на доходи и  повторение на схемата от тези три ТЕЦ-а на тази с американските централи.  Това е нова ненотифицирана държавна помощ. Обсъждаме вариант, ако това се случи, да сезираме ЕК за недопустима държавна помощ. Така че тази поправка е необходима и без нея чувствително ще се увеличи цената за бита", каза председателят на АИКБ Васил Велев по време на обсъждането на внесената в последния момент поправка.

Откъде знаете какво количество ще трябва да включите в регулирания пазар. Регулаторът е този, който ще каже какъв ток ще везе в регулирания пазар, коментира от своя страна депутатът от ДПС Рамадан Аталай. "За мен определянето на тези 10 % е намеса в работата на регулатора" каза той, като преди това обясни на работодателите, че  базовите мощности в страната трябва да се поддържат.  

Сред промените, които ще бъдат гласувани в пленарна зала са текстовете, свързани със засилването на ролята на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и на КЕВР.

Отпадна предложението на патриотите КЕВР да разрешава сделки с енергийни дружества, при търгуване на над 20 % от капитала им.

Измененията задължават министърът на енергетиката да разработва и внася за одобряване от Министерския съвет Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България в срок от 18 месеца от  влизането в сила на този закон.

 

КЕВР
цена на електроенергията на регулирания пазар
ТЕЦ
ВЕЦ
ВЕИ
изменения в Закона за енергетиката
ТЕЦ Варна
ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ Марица 3
По статията работи:

Маринела Арабаджиева