НАЧАЛО » българия

Проектът за Национален парк „Българско Черноморие” няма да стигне до пленарна зала в настоящия парламент

fb
3E news
fb
16-07-2014 10:50:00
fb

 

Както гръмко беше представено предложението за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”, така гръмко е отхвърляно във всички черноморски общини, където се провеждат обсъжданията. Погрешното представяне на една добра идея доведе до нейното остро отричане.

Народното събрание възложи на екоминистерството да подготви такова предложение. В продължение на една година то не беше обсъждано и дебати не се бяха водили. Сега обаче този пропуск веднага се забелязва. Не бяха представени възможности дали първо Национален парк е най-подходящата форма, второ как ще се организира управлението на такава голяма територия, които сега са аргумент за отхвърляне на предложението, коментира след срещата в Бургас вчера Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие”. Единствено фондацията и Българско дружество за защита на птиците са се изказали в полза създаването на защитената територия. Но и ние не може да отминем пропуските, с които то  беше изготвено и представено на обществото в готов вид без необходимите широки дебати. Затова срещите вече са във формат не обществено обсъждане, а информационни срещи, подчерта тя. Никакво разбиране от кметовете, според които те отделят достатъчно средства за озеленяване и за опазвнае на околна среда и не са необходими допълнителни рестрикции. Министерството на околната среда обаче все още се бави с обявяването на около 15 защитени зони по Черноморието като Бургаските езера, Иракли, Дуранкулак и др, които се нуждаят от специално опазване.

Каквото и да кжехме на обсъждането, то просто не се чуваше, коментираха еколозите. 

Според кмета на Поморие Иван Алексиев обществените дебати са несъстоятелни, защото срока, който е дало Народното събрание за изготвяне на плана до началото на юли не е спазен, затова впоследствие си тръгна от срещата. Въпреки разгорещените дебати в началото среща все пак се е състояла. Имам ангажимент да изготвя доклад като резултат от срещи и това ще стане още преди разпускането на това Народно събрание, подчерта заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов.

Предстоят обаче преди това още две срещи във Варна днес и в Балчик на 17-ти юли.

Национален парк "Българско Черноморие"
обсъждане
Бургас
Радостина Ценова
Българска фондация "Биоразнообразие"
По статията работи: