НАЧАЛО » българия

Предлагат общинските пасища да се отдават с предимство на реални животновъди

Фермерите се чудят как да изхранват добитъка си, докато кметове отдават мерите на лица, нямащи нищо общо с животновъдството

fb
3E news
fb
31-01-2014 02:54:00
fb

Пасищата от Държавния поземлен фонд и общинските мери да се дават приоритетно за стопанисване от животновъди с пасищни животни. Това предлага бившият председател на парламентарната комисия по земеделие и депутат от ГЕРБ Десислава Танева с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Става въпрос за пасища и мери, намиращи се на територията на общината, където се отглежда добитъка или в близки съседни общини, обясни тя. Предложенията й са заложени в партийната програма, но тези идеи съвпадат и с мнението на управляващите в лицето на земеделския министър Димитър Греков. Промените обаче трябва да бъдат направени спешно, тъй като предстои сезонното разпределение на обществените пасища и мери.
Целият останал фонд, за който животновъдите нямат интерес, предвиждаме да бъде пуснат на свободен търг с всички участници, както е сега, добави Танева.

Големият проблем на животновъдния сектор е с изхранването на стадата, тъй като много от фермерите не притежават земя и не разполагат със собствени пасища, призна днес и агроминистърът. Той също е на мнение, че приоритетно трябва да им се дадат пасища и мери от държавния и общинските поземлени фондове.

Но преди това правителството трябва да убеди Брюксел, че това е наложително, за да не излезе нерегламентирана държавна помощ. Погрешната практика досега пък се състоеше в това, че мерите масово се отдаваха на лица, нямащи нищо общо с животновъдсвото, докато истинските фермери се чудят как да изхранват животните и наемат вторично мерите на висока цена.

 

животновъди
проблеми
пасища
преференции за земя
По статията работи: