НАЧАЛО » българия

Предколедно храните на едро поскъпнаха с 4%

Това обаче се отнася предимно за зеленчуците, докато при месо, млечни и месни изделия няма съществена промяна

fb
3E news
fb
22-12-2013 01:17:00
fb

С 4% се повишиха цените на хранителните стоки на едро седмица преди Коледа. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за средните стойности на основните продукти за трапезата преди празниците.

В сравнение с по-миналата седмица средният индекс на тръжните цени е нараснал от 1,360 до 1,415 пункта, сочи справката. На годишна база обаче храните в момента са с 6% процента по-евтини спрямо предколедният им индекс за 2012 г. от 1,508 пункта.

Незначително поскъпване на месечна база - с около 2%, има при фасула и свинското месо. По-високи в сравнение с ноември са и тръжните цени на млечните произведения, като най-голям ръст – с 9,8% има при кравето сирене, при кашкавала е с 5,7% и при маслото с 2,4%.

Спрямо ноември обаче цените на едро на млечните и месните изделия са относително стабилни - плюс-минус 1-2,5%. Това се отнася за кравето сирене, кашкавала, кремвиршите, каймата и трайният салам. Яйцата пък поевтиняха предколедно с 1 ст. и на борсите вървят само по 18 ст. за брой. Близки до нивата от миналата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза и олиото.

По-малко с 2-2,5% в сравнение с декември миналата година струват на борсите захарта и маслото. Месото и месните изделия са на приблизително същите нива от декември 2012 г. Свинското, макар и логично да поскъпва предколедно с 2%, на годишна база е с 8,7% по-евтино.

Най-сериозно поскъпване в сравнение с преди година има при зрелия фасул - с 37,8% - до 4,26 лв. за кг. Цената на свинското падна заради повишеното вътрешно потребление и ръста на производството, което вече получава някакви държавни субсидии, а на фасула се вдигна, тъй като е вносен и почти няма българско производство.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-25%. Борсовите стойности на захарта и брашното през декември са с около 12-14% по-ниски от миналата година, а на ориза е с минус 2%.

Най-голямо покачване на тръжните стойности в сравнение с ноември е констатирано при всички зеленчуци, като само при зелето няма промяна. В същото време при цитрусовите плодове има спад в цените, а при бананите и ябълките нивата са същите.

Ценовият скок при оранжерийните краставици достигна 27,4%, докато при доматите и картофите увеличението на едро е с 6-7%. Затова пък на годишна база картофите са поскъпнали с 13,4% заради липсата на местно производство. Очаква се с държавните субсидии за сектора през следващата година поскъпването да бъде овладяно.

Като цяло тръжните стойности на повечето плодове и зеленчуците за тази Коледа и Нова година се очертават по-ниски спрямо миналата година или на същите нива. Поевтиняването на годишна база при оранжерийните домати, краставици, ябълки и лимони е в диапазона между 7 и 11%, на зелето с 5%, а на морковите и мандарините нивата са от предишната година.

ДКСБТ
Цени на храните на едро
вътрешен пазар
зеленчуци
месни и млечни продукти
По статията работи: