Преговорите между „Инерком България” и ЧЕЗ а.с. продължават в Прага

От финансовото министерство в Чехия са обяснили за пратеника на телевизията в Прага, че са получили сериозни уверения от за прозрачността и финансирането на сделката и са загрижени да разсеят всички съмнения

Гинка Върбакова
Източник: бТВ

Продължават преговорите между „Инерком България” и ЧЕЗ а.с. в Прага. Във вторник следобед в Прага се състоя среща между представители на ЧЕЗ а.с. и „Инерком България“, съобщиха от "Инерком". Преговорите между собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова с чешката енергийна компания ще продължат до петък.

Във вторник са обсъдени детайли по вече сключения договор и документите във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл. 79 ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, уведомяват от фирмата купувач.

Представителите на „Инерком България“ са запознали ЧЕЗ а.с. с искането на българската държава да участва в сделката и да придобие контролен дял.

Разговорите ще продължат и през следващите дни, гласи съобщението на "Инерком".

Очакванията са за сложни преговори, най-вече поради арбитражното дело за около 1 млрд. лева, което ЧЕЗ води срещу България. Според източници на бТВ в договора за продажба има клауза, с която чешката компания разчита на сътрудничество от следващия собственик, ако се налага в хода на адбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българскат държава. Това усложнява разговорите с чешката компания за включване в сделката на българската държава, която е страна по арбитражния иск.

„Ще разговарям с продавача за възможностите за участие на държавата в сделката. Ние имаме договор с големи неустойки, но към момента сме в изпълнение на договора. Ще разговаряме с продавача, ще му обясним ситуацията и ще очакваме решение (…) Не мога да коментирам клаузи относно договора ни към момента. Надяваме се да не съществува този риск (относно отпадане на обещаното финансиране)”, каза в Прага Върбакова пред репортер на бТВ.

Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуална промяна в договора според говорителя на ЧЕЗ ще е дълъг процес. Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на ЧЕЗ а.с. по арбитражното дело, което водят срещу България.

Днес от ЧЕЗ съобщиха, че „Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро, е заявила говорителят на ЧЕЗ а.с., предаде бТВ.

От финансовото министерство в Чехия са обяснили за пратеника на телевизията в Прага, че са получили сериозни уверения от за прозрачността и финансирането на сделката и са загрижени да разсеят всички съмнения.

Очаква се до края на седмицата да стане ясно дали чешката компания е склонна да преразгледа договора за продажба на активите си  в България, така че да позволи участие и на държавата в сделката.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари