НАЧАЛО » българия

Правят опити за по-бързо отводняване на Мизия

fb
3E news
fb
06-08-2014 11:29:00
fb

В наводнения град Мизия, където потопа отне два живота и заля стотици къщи днес ще бъде направен опит да се ускори оттичането на водата, заляла града преди четири дни, съобщи комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб, цитиран от Дарик.

„Беше обсъден начинът, по който ще започне отводняване на града. Ще опитаме да ускорим оттичането на канализацията. Ако това успеем, ще се справим с водата много по-бързо. Градът е разпределен на три зони, екипите са насочени на възлови места в града”, поясни той.

Василев уточни, че целта днес няма да бъде отводняване на жилищата на хората, а свалянето нивото на водата. 

Той припомни, че е все още е опасно хората да влизат сами в домовете си. Ако някой иска да влиза, трябва да е с придружител заради опасността от срутвания. Четири язовира в близост до града са застрашени от преливане, като всички те са общинска собственост. Река Скът, която потопи града, почти се е прибрала в коритото си.

Към момента няма данни за покачване нивата на реката и наблюдаваните водоеми. От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района, а представители на общината обикалят града и разясняват правилата за поведение при евентуално ново наводнение. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съвместно с представители на Министерството на отбраната са организирали три пункта, в които два пъти дневно се приготвя храна за евакуираните хора. 

Българският червен кръст е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода. Екипи обикалят населените места в района, издирват удавени домашни животни и ги предават за унищожаване.

Мизия
отводняване
канализация
По статията работи: