НАЧАЛО » българия

Правим с Австрия училище за туризъм

Каним австрийци да разглеждат исторически и природни забележителности, съчетани с гурме и вино маршрути и СПА

fb
3E news
fb
16-01-2014 06:49:00
fb

България и Австрия ще създадат съвместно училище по туризъм. Затова се разбраха заместник-икономическия министър с реоср туризъм Бранимир Ботев и Йозеф Райтингер-Ласка, президент на Асоциацията на туроператорите и турагенциите в Австрия. Двамата се срещната при откриването на международното туристическо изложение „Фериен месе“ във Виена. Очаква се до края на март 2014 г. да се подготви предварителният план за организациите от австрийска страна, които ще подкрепят проекта финансово-организационно, а България ще представи подходяща сграда и допълнителни помещения за училището.

Зам.- министър Ботев бе на специално посещение във Виена по повод на туристическото изложение, на което страната ни се представи за последно през 2010 г. Това е и най-голямата специализирана туристическа борса в Австрия и Централна Европа. „Няма логика и не бе оправдано отсъствието на България от такова авторитетно изложение през предните години“ подчерта г-н Ботев и припомни, че за 2013 г. у нас е отчетен над 5.5% ръст на австрийските туристи. 125 хил.души са гостите от тази страна, посетили трайно България, а други над 60 хил. австрийци са минали транзитно с коли през България също през миналата година. Те традиционно са едни от най-големите любители на културно-историческия туризъм и са сред по-платежоспособните потребители у нас, заедно с французи, белгийци, японци и американци.

Ласка предложи да се организира посещение в България на водещи австрийски бизнесмени, които да разгледат по-слабо познати културно-исторически паметници и да проучат нашия винен и гурме туризъм. Той подчерта, че австрийските туристи търсят по-интелектуални услуги, свързани с историята и емоциите, а не просто само почивка на море или планина. Традиционно австрийците посещават за море Хърватска, а планини си имат достатъчно, но при добро качество на зимния туризъм и добри цени много от тях биха отседнали и в България, особено при съчетанието на скиваканции с изобилие от минерални води и СПА процедури.

Ботев се срещна с Елизабет Удолф-Щробл, генерален директор на генерална  дирекция „Туризъм и културно-исторически обекти“ към Федералното министерство на икономиката, семейството и младежта в Австрия. На срещата присъстваха също българският посланик Елена Шекерлетова и представителят на службата за търговско икономическите въпроси във Виена Петя Ичева. По време на разговора бяха постигнати договорености за ползването на австрийския опит от планирането и развитието на планинския туризъм и изграждането на лифтове и скисъоръжения при съчетаване на екологичните норми. Щробл изрази готовност да помогне на страната ни в изготвянето на дългосрочна стратегия за туризма и Австрия ще ни предостави информация за законодателството си и административните процедури за развитието и планирането на туризма, както и специалисти, които да подпомогнат разработването на този сегмент в нашата стратегия. Обсъдена бе и подготовката на кадри в сектора. Впечатляващо е, че в Австрия има 8 специализиране колежа по туризъм, един тясно профилиран университет и над 100 средни училища, подготвящи такива кадри. Приоритетите и политиката в туризма в Австрия се формират на регионално ниво в 9-те провинции на страната. Годишният размер на бюджета й за туризъм, включващ национална реклама, подпомагане на малки и средни туристически фирми, хотелиери, туристическа инфраструктура, програми и други, е над 400 млн. евро за регионите годишно, а на национално ниво държавата осигурява 50 млн. евро за реклама на страната и подпомагането на малките и средните фирми в бранша. Припомняме, че бюджетът за туризъм у нас за тази година е 24 млн. евро.

На срещата бяха обсъдени и други съществени теми за развитието на туризма – организиране на специализиран семинар с участието на г-жа Щробл и представители на австрийската администрация, който да запознае с австрийския опит в законодателството и управлението на туристически атракции и културно-историческо наследство. Бе дискутирана възможността да се реализират специални турове у нас за австрийски туроператори и журналисти по исторически и природни забележителности, съчетани с гурме и вино маршрути – сред тях Розовата долина, Долината на Места, Дунавския регион. Бяха обсъдени и съвместни проекти по реализацията на Дунавската стратегия, създаването на съвместни туристически продукти, свързани с пътищата на Римската империя и на виното. Двете страни постигнаха съгласие да започне работа по подготовката на дългосрочно споразумение за развитие на туризма, инвестициите в тази сфера и подготовката на кадри, за което посолствата започват интензивна координация.

Австрия
туризъм
сътрудничество
Бранимир Ботев
По статията работи:

Георги Велев