НАЧАЛО » българия

Правителството ще трябва да даде държавни гаранции за задълженията на НЕК, сочи доклад

Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията у нас има системна неспособност на публичната власт да формира прозрачна и ефективна енергийна политика

fb
3E news
fb
25-07-2014 12:09:00
fb

Държавата неизбежно в близко бъдеще ще трябва да спасява НЕК с държавно гарантирани заеми. Това се налага заради влошаващото се финансово състояние на компанията, вследствие на което се влошава и състоянието на Българския енергиен холдинг. Това е записано в доклад „Енергийната (не)сигурност на България: завладяване на държавната енергийна политика и енергийна бедност“.

Текущото финансово състояние и управлението на държавните дружества от сектора се влошава. Основните финансови показатели на НЕК сочат, че дълговата спирала рано или късно ще доведе до натиск върху активите на компанията или до необходимостта държавата да гарантира задълженията й, твърдят експертите от Центъра за изследване на демокрацията, които представиха доклада днес. Оттам припомнят, че задълженията на Обществения доставчик в средата на 2014 г. са достигнали 3 млрд. лева. Половината от тях се падат на задълженията по инвестиционните проекти АЕЦ „Белене“ и хидровъзел „Цанков камък“.

Докладът констатира съществуващата системна неспособност на публичната власт да формира прозрачна и ефективна енергийна политика. Най-видимите примери за това са планирането и реализацията на големите инфраструктурни проекти като „Цанков камък“, АЕЦ „Белене“, газопроводът „Южен поток“ и строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Според експертите на ЦИД в момента има три основни рискови фактора за развитието на държавните дружества. Едно от тях е общата регулаторна несигурност в сектора. Проблем за компаниите е въвличането им в огромни, капиталоемки, мега инвестиционни проекти, с недоказани стратегически или икономически ползи.

Проблем е и политизирането на мениджмънта на предприятията и липсата на отчетност и контрол ад тяхното управление.

От Центъра дават и няколко препоръки за по-добро управление на българската енергетика – трябва да се въведе ежегоден преглед на енергийната политика и енергийна сигурност от Народното събрание както и оценки за работата на отделните служби за рисковете пред енергийната сигурност и за влиянието на чуждестранните интереси в българската енергетика.

Важно е да бъде изтеглено политическото ръководство от текущото управление на дружества с цел осигуряване на независимост и прозрачност при вземането на решения според техните икономически ползи.

Трябва да бъдат преразгледани и всички възможности за разрешаването на проучванията за местен добив на природен газ при прилагане на стриктни екологични стандарти.

Според Центъра трябва да се даде независимост на работата на ДКЕВР и решенията му не бива да бъдат основани на политически и икономически интереси. Задължително е страната ни да подобри енергийната си ефективност, защото продължаваме да сме на последно място по този показател от страните в ЕС.

Занапред трябва да се прави задължително и публичен анализ за разходите и ползите от големите инфраструктурни проекти у нас, преди да се премине към тяхната реализация, категорични са авторите на изследването.

държавни гаранции
НЕК
задължения
независимост на ДКЕВР
ефективно управление
енергийни компании
енергийна сигурност
Център за изследване на демокрацията
По статията работи:

Георги Велев