НАЧАЛО » българия

Правителството трябва да потърси възвръщаемост за вложените 3, 5 млрд. лв. в проекта за АЕЦ „Белене“, според Валентин Николов

fb
3E news
fb
18-06-2017 03:57:00
fb

Правителството трябва да потърси възвръщаемост на вложените 3, 5 млрд. лв. в проекта за АЕЦ „Белене“, смята заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Освен това ядрената енергетика има бъдеще.

Енергетиката и на база на енергетиката, създаденият Брутен вътрешен продукт е около 20 на сто.  Това посочи Валентин Николов, представител на България в Световния енергиен съвет за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт“.
Очертават се три основни източника в световната енергетика – възобновяеми енергийни източници, ядрената енергетика и газа, смята Валентин Николов.

Във връзка с енергийната стратегия на ЕС до 2060 г., предвиждаща намаляване на вредните емисии, Николов коментира, че една от движещите сили зад климатичните споразумения ще бъде ЕС.
В коментар за налагащите се вече екологични стандарти, по думите на Валентин Николов, в България засегнати от тях ще са американските въглищни централи от "Марица-изток". Договорите с тези централи важат за следващите десет години, но индикациите са, че има неправомерна държавна помощ.

„Наистина договорите така са подписани, че всеки един нов разход, който ще се появи, глоба и така нататък, ще бъде покрит от Националната електрическа компания.

Има два варианта за справяне с проблема. Единият вариант е преговори с тях и нормалното им влизане в пазарния модел, тоест на либерализацията на пазара, защото знаем, че един от факторите са дългосрочните договори, които не можем да реализираме без либерализация. Вторият вариант е изкупуване от българската страна с преговори и приспадане на тази държавна помо“, каза той.

Държавата чрез договорите и чрез Европейския съюз има своя инструментариум да настоява тези централи да влязат в пазарния модел или да се търси изкупуване от българската страна.

„Всъщност по-големият проблем е да се установи, знаем, че към 2021 година би трябвало да влязат тези референтни стойности и ние трябва дотогава да сме решили дали, не дали, а със сигурност да получим дерогация и тази дерогация колко ще трае и колко ще струва, както за въглеродните окиси знаем, че ние имаме дерогации от 2020 година, които са с намаляващи стойности на въглеродните окиси, намаляващи стойности на инвестициите при тях. Предполагам, че някакъв подобен вариант ще се получи и тук. Тоест ние трябва да мислим за заместващи мощности. Говорим за 3 700 мегавата въглищни централи“, каза още Валентин Николов.

Възможностите на България са при заобикалянето на Украйна от газовите потоци те да минат от Турция през нашата страна на север и запад, а другият вариант е развитието на ядрената енергетика.

„Технологично нещата ще се развиват и то най-вече в съхранение на енергията. Това съхранение на енергията ще даде възможност на възобновяемите източници да влязат като базови източници, но до тогава ние нямаме друга алтернатива, освен да търсим вариант за заместващи мощности. Вторият вариант е внос на енергия, но това ще ни дойде от картата на енергийната, стратегическата енергийна сигурност на Европа“, коментира депутатът от ГЕРБ.

До момента за реакторите в АЕЦ "Белене" са платени 3,5 млрд. лева. Би било "авантюра" правителството само да реализира проекта, заради това се търси стратегически инвеститор със запазване от страна на държавата на "златна акция".

„Разбира се, има вариант „Б“ за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но при всички случаи правителството трябва да потърси възвръщаемост на тези три и половин милиарда лева (3,5 млрд. лв.), вложени в АЕЦ "Белене"", категоричен е Валентин Николов.
Ядрената енергетика гарантира 60 години цена, която няма да варира нагоре или надолу. Инвеститорски интерес съществува.

ядрена енергетика
въглищни ТЕЦ
природен газ
ВЕИ
АЕЦ Белене
Валентин Николов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева