Правителството смята да намали размера на студения резерв заради ТЕЦ „Варна“

Енергетика / България
3E news
931
article picture alt description

Държавата ще промени системата на търговете за студен резерв, а основната причина за това е ТЕЦ „Варна“. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов в ефира на Нова ТВ.  Вчера взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката. Дадохме си сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган. А това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Припомняме, че почетният председател на ДПС е собственик на ТЕЦ „Варна“, която е единствената газова централа у нас и до момента на няколко пъти централата сключва договори за поддържане на студен резерв.

„Има упреци, че ТЕЦ-Варна на Доган получава пари от студения резерв. През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за "ТЕЦ-Марица Изток". Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията", коментира Валери Симеонов. „Студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ Варна", заяви Симеонов.

Припомняме че държавата поетапно започва да въвежда механизми за търгове за капацитет, като по този начин конкурентоспособните централи и бизнес потребители ще могат да произвеждат електроенергия. Системата за изкупуване на студен резерв се очаква да се ограничи силно в следващите години.

 "Не сме се вкопчили за управлението като маймуни за палма", коментира още Симеонов по време на вчерашния съвет на управляващата коалиция. „Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза. Не трябва Борисов сам да взима решения. Няколко пъти съм правил забележка, че в края на краищата България не е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения”, категоричен бе Симеонов.

Той допълни, че въпросът оставките на министрите не е отпаднал. „Отложихме решението за сряда. Ще седнем спокойно и ще обсъдим, може да има и други оставки”, коментира лидерът на НФСБ. „За съжаление, в протеста има елементи, които са командвани от "Дубай" и те не са малко. Чухте какво каза Божков в разговор – аз мога да събера за един час 10 000 души до парламента. Лъже и преекспонира, но поне 1 000 човека може да управлява”, посочи още той. Според него сред демонстрантите почти няма протестиращи партии. „Като изключим част от БСП, партизанските отряди, внедрени вътре и част от ДСБ, аз не виждам други партии там. Протестът е по-скоро спонтанен и хаотичен”, допълни той. На въпрос има ли вариант да се иска импийчмънт на президента, Валери Симеонов отговори: "Да го оставим да потъва в собствения си сос."

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща