Кабинетът предлага на НС да се рестартира проектът за АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип

Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице, съобщи правителствената информационна служба.

Изготвянето на доклада беше възложено на министъра с решение на Народното събрание от март 2018 година. В тази връзка работна група в Министерството на енергетиката, в която са включени експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, изготви подробен анализ. В него са разгледани възможните варианти за оползотворяване на наличното оборудване по проекта, с произтичащите от тях позитиви и негативи. Анализираните възможности са: да не се предприемат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; използване на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, реализация на проекта от БЕХ/НЕК, по модела на АЕЦ „Пакш 2“ или чрез избор на стратегически инвеститор.

Във внесения на днешното правителствено заседание доклад от министъра на енергетиката като най-подходящ вариант за рационално използване на наличното оборудване за АЕЦ „Белене“ е обоснован този за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Този вариант би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Приетият от Министерския съвет доклад следва да бъде внесен в Народното събрание до 17 май 2018 г.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 3 0
  2
  Христо Казанджиев
  УПРАВЛЯВАЩИЯТ България превърна Народното събрание на ПАЧАВРА. - за забърсване и замазване на мръсотиите, които твори. Какъв Мораториум на НС за Белене, какво решение на НС за възобновяване на проекта? Ако УПРАВЛЯВАЩИЯТ не е в състояние да носи отговорност, да не я прехвърля на други, а да си сърба попарата.
  Напиши отговор
 • 3 0
  1
  Колективна безотговорност
  Защо го внася в НС ? Предишния мораториум е без правна стойност. Това е големият балон в общественото пространство... предстои "колективна безотговорност" Закон за безопасно използване на ядрената енергия Чл. 45. (1) Ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет.
  Напиши отговор