НАЧАЛО » българия

Правителството подготвя програма за реиндустриализация на страната до 2020 г.

fb
3E news
fb
16-03-2014 05:08:00
fb

До 20-и април правителството ще представи програма за индустриализация на страната с план до 2020-а година. Това стана ясно на дискусиите в Боровец, посветени на държавността, икономическото развитие, социалната политика и регионалното развитие, предаде БНР. Сред първите мерки е преодоляване на диспропорцията в средствата за регионите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че по европейски програми предстоят да се усвоят над 1 милиард и 860 милиона евро. Сред новите политики на кабинета на Пламен Орешарски са рехабилитацията на пътищата втори и трети клас, изграждането на три язовира в страната и борба с водните режими в над 30 населени места. Станишев уточни, че става въпрос за язовирите "Пловдивци" в Рудозем, "Луда Яна" до Панагюрище, включително с пречиствателна станция и рехабилитацията на язовир "Студена". Очаква се тя да започне през септември, защото това е важно за района на Перник.

Премиерът Пламен Орешарски каза, че лично той е настоял за тази среща с парламентарната група и ръководството на БСП за координация на най-важните политики.

Един от изводите от семинара на БСП в Боровец бе, че България няма да бъде "сред ястребите на ЕС" при вземането на решение за евентуални санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. Страната ни няма интерес от санкции срещу Русия, от които големите губещи ще са няколко източно европейски държави, сред които и България. Премиерът Пламен Орешарски припомни позицията на страната ни:

Тя се форматира около три ключови момента в подкрепа на българското малцинство по всички дипломатически и политически канали, на второ място териториалната цялост на Украйна и на трето място призив към украинското правителство да води политика на деескалация на напрежението. По отношение на санкциите, ние, заедно с още няколко страни-членки на ЕС, сме най-малко заитересовани от санкции, от които реално големите губещи ще са няколко източноевропейски страни.

Левицата смята, че кризата в Украйна има само политическо решение. Трябва да се търси диалог между Украйна, Русия, ЕС и САЩ, посочи Сергей Станишев. Той допълни, че при формиране на българската позиция за евентуални санкции на Брюксел към Русия страната ни ще отчете националните си интереси: "Имаме между 250-300 хиляди етнически българи в Украйна. Нашата география е пряко свързана с този регион. И при нестабилност и дестабилизация ние ще сме първите, които ще пострадат. Спомнете си югоембаргото. Какви щети гигантски нанесе то на България. Отчитайте нашия стокообмен с Руската федерация"

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, категоричен бе Станишев. Той допълни, че не знае коя държава, извън Русия, е заявила готовност да признае този референдум.

програма за реиндустриализация
Сергей Станишев
Правителство
По статията работи:

Георги Велев