НАЧАЛО » българия

Девет двустранни документа ще подпишат правителствата на България и Македония на първото си съвместно заседание

fb
3E news
fb
23-11-2017 07:55:00
fb

Правителствата на България и Република Македония ще проведат първото си съвместно заседание. Срещата на двата кабинета ще се проведе днес 23 ноември, в Струмица, Република Македония. Тя ще започне с разговори на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, последвани от пленарно заседание.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

Предвижда се да бъде подписано споразумение между "Булгартрансгаз" и "Македонски енергийни ресурси" за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка между двете държави. Ще бъде подписано и споразумение между електропреносните системни оператори за провеждане на съвместни търгове за капацитет.

Двустранен документ ще уреди и намаляване на таксите за роуминг. Друг документ ще уреди взаимната помощ при бедствия и кризи.

От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Преди началото на пленарното заседание министър-председателите Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.

правителства
правителство на България
правителство на Македония
Бойко Борисов
Зоран Заев
споразумения
"Булгартрансгаз"
Македонски енергийни ресурси
газова междусистемна връзка
предпроектно проучване
електропреносните системни оператори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева