НАЧАЛО » българия

По-малко място за свободно плажуване, повече сергии

fb
3E news
fb
08-02-2014 08:59:00
fb

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие в петък. 

По-малко място за свободно плажуване, повече временни конструкции и по-гъвкави такси за концесионерите - това предвиждат промени в закона за черноморското крайбрежие, прокарани от БСП и приети на първо четене.

Досега свободната зона за плажуване беше 50%, но по желание на концесионера може да се свие до 30%, пише в проекта на БСП. От ГЕРБ възразиха и поискаха да чуят мнението на министъра на регионалното развитие или негов заместник.

Дава се възможност за поставяне на повече плажни съоръжения, като те могат да са до 2 % от територията на плажа. Към тях се добавят още 2 процента - за търговски обекти.

„С това предложение се връща стария режим при който преместваемите обекти - павилиони и сергии да заемат 2% не от активната, а от общата площ. Така ще гледаме сергиите с гащите и няма да виждаме морето”, коментира бившият регионален министър Лиляна Павлова.

От БСП обявиха, че така ще се привличат повече туристи. В закона пише още, че се променя и таксата на концесионерите, която вече щяла да е по-сраведлива.

Депутатите приеха на първо четене и законопроекта на ГЕРБ, който предвижда забрана за строителство по плажовете в населените места, курортите, курортните комплекси и ваканционните селища от 15 май до 1 октомври.

Закон за Черноморско крайбрежие
свободна зона за плаж
павилиони и сергии
парламент
първо четене
промени
По статията работи: