НАЧАЛО » българия

По-малко коли и повече зеленина в центъра на София до няколко години

Избраха идейните проекти за развитието на столичния център, главният архитект се притеснява от евентуални обжалвания

fb
3E news
fb
24-01-2014 03:01:00
fb

За да се решат транспортно-комуникационните проблеми по една от най-натоварените столични артерии – бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, ще бъде добавено по трето автомобилно платно в двете му посоки. Наред с това на пресечката с ул. “Гурко” ще се изгради голямо кръгово кръстовище, така че взети заедно тези решения да допринесат значително за облекчаването на автомобилното движение. Това е една от идеите, които предстои да бъдат реализирани в столицата през идните няколко години с еврофинансиране.

На пресконференция днес главният архитект на София Петър Диков и председателят на журито в конкурса за нов облик на града арх. Георги Бакалов (председател на Съюза на архитектите в България) обявиха победителите в провелото се съревнование.

За призовите места в конкурса се надпреварваха общо 19 екипа с 39 проекта. Те прадставиха идейните си проекти за развитието на четирите зони, на които бе разделен столичният център според условията на конкурса. След експертаната оценка на подадените проекти, 15-членното жури направи своя избор.

Отличената с най-много точки идея за преустройството на Зона 1, включваща Орлов мост, Перловска река и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” до бул. “Драган Цанков”, е тази на архитектите от “Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД. Те предлагат речното корито да се изпълни с вода и “каналът” да се превърне отново в красива река.  Също така пред Националния стадион “Васил Левски” се предвижда да има “Площад на спорта”, на който да се организират тържества и спортни мероприятия, а покрай Перловската река до Орлов мост ще се простира “Алея на спортната слава”. Пространството около канала ще се озелени и ще се направи красив парков комплекс с тематични спортни площадки.

В Зона 2 влизат ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков", ул. “Цар Иван Шишман”. Победители там са архитектите от “А.Д.А” ООД. За тези пространства екипът е предложил на първо място “Графа” да стане пешеходна улица, а движението на трамваите да се редуцира значително. В проекта се залага на споделените пространства между различни видове транспорт, включително и волосипеден. За тази цел ще се обединят тротоарите и уличните платна не само по “Графа”, но и по ул. “Шишман”. Наред с това ще бъдат преосмислени функциите на двата пазара – на пл. “Славейков” и този за плод и зеленчук до църквата “Св. Седмочисленици”.

Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител", а победителят там е “НИКОНСУЛТ” ЕООД. Идеята на проекта е градинката пред Народния театър “Иван Вазов” да се преустрои, да завзме дори пътното платно на бул. “Цар Освободител” и да достигне до Националната художествена галерия. В тази връзка автомобилното движение ще минава отдолу през новоизграден тунел.

В последната четвърта зона отличени отново са “А.Д.А” ООД. Зоната включва градината "Кристал", пл. “Народно събрание”, бул. “Цар Освободител”, пл. “Алекдсанрър Невски”. Основното в това предложение е, че пространството около храм-паметника ще се затвори за автомобили и ще стане напълно пешеходно. Под площада пред Парламента пък се предлага да се изгради паркинг.

Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че не само призовите, но и останалите представени проекти са били на много високо професионално ниво.

Победителите получават парична награда, с която ще развият идейния си проект и ще изготвят технически. За тази цел общо за четирите проекта са заделени 900 000 лева, които се отпускат по приоритетна ос "Техническа помощ" по ОП "Регионално развитие". Проектът за Зона 1 ще получи 100 хиляди лева, за Зона 2 – 350 хиляди, за Зона 3 – 300 хиляди, а за Зона 4 – 150 хиляди.

Прези идната седмица в сградата на Съюза на архитектите в България ще се проведе обществено обсъждане, на което заинтересованите граждани ще могат да се запознаят по-подробно с проектите. В обсъждането ще вземат участие победителите и останалите участници, така че да се чуят по-широк спектър от мнения. Коментарите по време на дискусията може да се вземат предвид в по-нататъшните разработки, но те няма да доведат до промяна в крайните резултати от конкурса, коментира Диков.

Ако няма обжалвания на резултатите от конкурса, през следващите няколко месеца предстои идеите да се разработят технически от същите екипи. Главният архтект подчерта обаче, че при евентуални несъгласия и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията или дори съда, всичко това ще се проточи “незнайно докога”.

Ако обаче всичко върви по план Столична община ще може да изготви апликационните форми още в края на тази година, с които да се кандатства за финансиране за реализацията на тези проекти. Още през 2016 година столичани ще видят реализирани поне някои от тези проекти, изрази надеждата си Диков. За четирите зони общо е предвидено съфинансиране по ОП “Региони в растеж” в размер на 50 милиона евро.

 

архитектура и градоустройство
столична община
идейни проекти
победители
Петър Диков
По статията работи: