НАЧАЛО » българия

Почти 20% от произведения у нас ток отива за износ

ВЕИ централите отчитат спад в производството си

fb
3E news
fb
12-09-2014 10:50:00
fb

Близо една пета от произведения в България ток се изнася. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите девет месеца на тази година. Според тях към 7 септември производството на еленергия у нас възлиза на 31,222 млрд. киловатчаса, от които зад граница са продадени 5,9 млрд. киловатчаса. Към 20 юли износът беше 4,5 млрд. квтч, информира в. „Монитор“.

Въпреки че експортът на еленергия все още бележи съществен ръст – 84% в сравнение с деветмесечието на 2013 г., данните на ЕСО сочат, че той се забавя. Отчетеният процент на нарастване към 20 юли беше 155 на сто на годишна база.

Точно на износа се дължи и увеличеното с 11,4% производство на еленергия за това деветмесечие спрямо миналото. Вътрешното потребление нараства скромно – с 2% за година до 25,3 млрд. киловатчаса. Със сигурност от нарасналия експорт най-доволни са базовите централи, като АЕЦ и ТЕЦ. За въпросния 9-месечен период те са генерирали 84% от цялата произведена енергия, или 26,3 млрд. квтч.

На годишна база тяхното производство бележи близо 18% ръст. С обратен знак е положението при ВЕИ централи, които отчитат спад в генерацията, с изключение на тези, които произвеждат ток от биомаса.

износ
ток
ВЕИ
базови централи
По статията работи:

Георги Велев