Форум на регулаторите като постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори предлага КЕВР

Участниците в срещата са разгледали развитието на проекта IGB за изграждане на междусистемната газова връзка "Комотини-Стара Загора" като важна част от Южния газов коридор

Създаване на постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори (Форум на регулаторите) предлага КЕВР. Неговата задача ще бъде свързана с обмен на информация, хармонизиране на нормативната база и съгласуване на стъпки в посока на бъдещо пазарно обединение. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново председателят на регулаторния орган Иван Иванов.

"Създаването на постоянен Форум на регулаторитe на страните от Балканския полуостров е важна стъпка към институционално укрепване на взаимодействието между тях. Целта на форума е чрез обмяна на регулаторен опит да бъде постигната хармонизация на нормативната регулаторна рамка на страните с цел провеждане на съгласувана обща политика за създаване на регионален пазар на природен газ и електроенергия", се казва в съобщение на пресцентъра на Комисията за енергийно и водно регулиане.

 

Идеята е лансирана по време на регионална среща, в която участват регулаторите на България, Република Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора по въпроси на газовата свързаност в региона и перспективите за обединение на пазарите за електроенергия в Югоизточна Европаа.

Представителите на Македония, Гърция, Черна гора и Сърбия изразиха на пресконференция  своята силна подкрепа за инициативата и заявиха общите си очаквания, че по този начин ще бъде стимулиран ползотворния многостранен диалог, който ще даде възможност за структуриране на важните проблеми и за изработване на съвместни решения, се казва в съобщението на енергийния регулатор.

 

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов припомни, че през последните 2 години сегашният състав на българския регулатор провежда последователна политика на активно двустранно сътрудничество и в този смисъл българското предложение за създаване на общ балкански регулаторен форум е естествен следващ етап за надграждане на регионалното взаимодействие.

„Нашата обща воля да задълбочаваме сътрудничеството си доказва по безспорен начин, че постигането на общите ни цели е възможно само по пътя на активните контакти. По този начин ще бъде направена значима стъпка към изграждане на хармонизирана регураторна рамка, която ще създаде възможности за силен тласък на съвместните проекти в региона в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет“, подчерта на пресконференцията председателят на КЕВР, чиито думи се цитират в прессъобщението.

 

В отделен тематичен панел участниците в срещата са разгледали развитието на проекта IGB за изграждане на междусистемната газова връзка "Комотини-Стара Загора" като важна част от Южния газов коридор, създаващ възможности за алтернативни маршрути и доставчици на природен газ за Балканите и Европа.

Проектът IGB за българо-гръцка междусистемна връзка „Комотини-Стара Загора“ има ясната подкрепа на двете страни и на ЕК и следва поставените срокове за неговото стартиране.

„Очакванията са началото на строителните дейности да бъде поставено в средата на 2018 г., което открива нови възможности за повишаване на енергийната сигурност на региона“, каза доц.Иван Иванов. Тази оценка беше потвърдена от члена на борда на Регулаторния орган за енергетика на Гърция /RAE/ д-р Апостолос Гоциас, който изтъкна, че гръцката страна изцяло подкрепя проекта и не съществуват проблеми с изпълнението му по отношение на сроковете и финансирането. Според Иван Иванов сроковете на изграждане се спазват и от българска, и от гръцка страна. Очаква се в средата на 2020 г. връзката да бъде завършена.
   
Иванов уточни, че е активна кореспонденцията между двата регулатора - КЕВР /България/ и RAE /Гърция/, за да се оформи окончателната рамка за реализиране на връзката и за определянето на нормата за възвръщаемост.  Според него разговорите между двете страни и ЕК са на етап, който дава основание да се очаква, че в края на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се направи символична първа копка за интерконектора "Комотини-Стара Загора". Трасето ще е с дължина 180 километра, от които 150 километра ще бъдат на българска територия. Очаква се допълнително финансиране от Европейската инвестиционна банка, а размерът ще бъде въпрос на преговори.

Председателят на КЕВР доц.Иван Иванов коментира и позицията на регулатора относно неговите правомощия по отношение на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Според него са спекулации твърденията, че сделката ще доведе до повишаване цената на електроенергията за потребителите. „Няма никаква връзка между продажбата на дружеството и цените на тока, тъй като ЧЕЗ не произвежда електроенергия. ЧЕЗ има единствено функции за разпределение и снабдяване с електроенергия и цените на тези мрежови услуги се определят от КЕВР“, подчерта председателят на КЕВР.

 

По-рано през деня пред участниците в Регионалната среща бяха изнесени презентации, посветени на развитието на националните пазари на природен газ на България, Гърция и Македония. Дискутирани бяха актуални въпроси на Инфраструктурната газова свързаност на Балканите в контекста на стратегията за Европейски Енергиен съюз и по-специално предложенията за изменение на Директива 2009/73/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ, както и Механизмите за разпределение на капацитет за нови газови междусистемни връзки между държави-членки на ЕС и трети страни. В отделен тематичен панел участниците във форума обсъдиха развитието на проекта IGB за междусистемна газова връзка „Комотини-Стара Загора“ като важна част от изграждането на Южния газов коридор, както и предоляване на рисковете за доставките на природен газ за региона и възможните варианти за действия. В рамките на втори тематичен панел, на Регионалната среща бяха дискутирани и регулаторните аспекти, свързани с възможностите за обединяване на пазарите на електроенергия в региона на Югоизточна Европа.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари