НАЧАЛО » българия

Посещението на турския външен министър се уточнява, съобщиха от МВнР

Ахмет Давутоглу отмени двудневната си визита в София дни преди началото й, защото не е била гарантирана среща с президента Плевнелиев

fb
3E news
fb
05-02-2014 01:38:00
fb

leftgoRight
Посещение на министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу в Република България беше договорено при визитата на министър Кристиан Вигенин в Анкара през октомври 2013 година. В процес на уточняване са дати и програма на посещението на министър Давутоглу. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи във връзка с публикации в чужди медии, че визитата е отмнена.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който беше ивестен с това, че води политика на „нула проблеми със съседите”, отмени двудневната си визита в България само няколко дни преди началото й заради това, че не е била гарантирана среща с българския президент Росен Плевнелиев, предаде вестник Zaman, позовавайки се на свой източник.


Визитата на турския външен министър беше насрочена за 6 и 7 февруари. Според дипломатически източници Давутоглу е решил да отмени визитата си, когато е разбрал, че няма да се срещне с българския президент Росен Плевнелиев. „Беше предвидено турският външен министър заедно с българския си колега да се срещне с българския президент Росен Плевнелиев. Когато Давтоглу разбра, че срещата няма да се състои, отмени визитата си”, разказа източникът. Според протокола обаче при посещение на министър срещите са само на ниво министри, уточняват анализатри.

Има спор от предната седмица между двете страни по отношение на броя издавани разрешителни за транзитен превоз. Имаме връзка с турските власти. Предстои среща на равнище министри, потвърди и премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния блиц контрол. „Забавянето е само в резултат на персонални изменения в кабинета на нашите южни съседи. Имаме уверения, че такава среща ще бъде реализирана в най-скоро време”, посочи премиерът Орешарски.

„Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос. Затова на този етап не сме се обръщали към Европейската комисия, но ако спорът продължи, и срещнем недоброжелателност от нашите южни съседи – нещо, което не вярвам – ще се обърнем за съдействие към нашите партньори от Европа”, обясни министър-председателят.

По-рано председателят на „Атака” Волен Сидеров заяви, че турската страна е спряла преминаването на българските превозвачи под предлог, че не издаваме достатъчно разрешителни. „Разрешителните, които България издава, са предостатъчно. Турция създава прецедент на некоректни съседски отношения. Турската страна дори не иска да преговаря. Българското правителство ще се обърне ли към Брюксел и да видим най-после европейската солидарност в действие”, попита той, цитиран от агенция Фокус. „Не се поддавайте на наивността, че турската страна ще разреши въпроса. От позицията на изнудването, силата винаги действа Турция, така бяха решени казусите с проблемите с тракийските бежанци. Турция винаги е ползвала натиск и некоректни действия. Съветът ми е да се обърнете към ЕК, защото няма друг начин за решение за този въпрос”, каза още Волен Сидеров.

Ахмет Давутоглу
Среща на ниво министри
България
Турция
разрешителни за превози
По статията работи:

Галина Александрова