НАЧАЛО » българия

Порожанов и Искров отрязаха исканията за незабавно изплащане на гарантираните депозити в КТБ

fb
3E news
fb
11-08-2014 07:00:00
fb

Гарантираните влогове на спестителите в Корпоративна търговска банка /КТБ/ ще може да бъдат изплащани едва след като приключи проверката на финансовото състояние на банката. Това се съобщава  в писмо, което министърът на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров изпратиха днес до Джонатан Фол, генерален директор на генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в Европейската комисия. Писмото дава отговор на поставените от Фол въпроси за състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД с писмо от 1 август 2014 г, съобщиха от БНБ.

"Съгласно чл. 36 от ЗКИ във връзка с чл. 23 от ЗГВБ изплащането на гарантираните депозити е възможно да стане в предвидените от Директива 94/19/ЕО срокове, когато лицензът на банката бъде отнет. Посочената от вас възможност за евентуален междинен частичен достъп до депозитите не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответните законови промени", заявяват финансост №1 и гуверньорът на БНБ в писмото.

В случай, че Фондът за гарантиране на влогове в банките изплати гарантирания размер на депозитите в банка под специален надзор още докато се извършва проверка на финансовото й състояние и без да установено, че тя е неплатежоспособна може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно, пише още в писмото.

Искров и Порожанов напомнят, че гарантираният размер на влоговете в "КТБ" АД е в размер на 3 684.6 милиона лева, а нейното дъщерно дружество "Търговска банка Виктория" ЕАД е в размер 55.1 милиона лева. Към края на юли натрупаните във Фонда за гарантиране на влоговете в банките наличности от премийни вноски са в размер на 2 103.6 милиона лева. Недостигът по отношение на общо необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове на клиентите на двете банки е в размер на 1 636.1 милиона лева.

"В закона са предвидени различни начини за покриване на недостига на средства във фонда като един от тях е задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски. Съгласно закона годишната премийна вноска във фонда за всяка банка се равнява на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа. При прилагане на такъв подход допълнителните средства, които ще бъдат събрани във фонда от една авансово преведена премийна вноска от банките ще бъдат приблизително в размер на 291 милиона лева, тоест крайно недостатъчни за покриване на недостига", обясняват Порожанов и Искров и добавят: "В тази връзка и предвид големия размер на недостига във фонда същият може да бъде покрит само със заем от държавния бюджет след съответното решение от Народното събрание. Такива са и намеренията на българските власти".

"Към настоящия момент Народното събрание не функционира и е невъзможно приемането както на промени в националното законодателство, ако такива са необходими, така и осигуряването на необходимите средства от държавния бюджет за допълване на недостига от 1 636.1 милиона лева, необходим за заплащане на гарантирания размер на депозитите в двете банки. Такива решения се очаква да бъдат взети от следващото 43-то Народно събрание след изборите на 5 октомври 2014 година", пишат още те.

Днес близо 200 вложители в КТБ протестираха пред сградата на БНБ с искането да започне незабавното изплащане на гарантираните депозити. Протестът, организиран във Фейсбук, беше подкрепен от над 2000 потребители на мрежата. Хората посочиха за пример Кипър и Португалия, където кризата с банки беше решена в рамките на две седмици.

кризата с КТБ
въпроси на ЕК за КТБ
Джонатан Фол
Иван Искров
Румен Порожанов
По статията работи:

Галина Александрова