НАЧАЛО » българия

Поредна нагла кражба остави жители на София без електрозахранване за 6 часа

Източени са 300 литра трансформаторно масло

fb
3E news
fb
07-07-2015 12:14:00
fb

Поредна кражба от съоръжение на ЧЕЗ остави без електрозахранване в продължение на 6 часа жители на столичния квартал Витоша вчера. Неизвестни лица са източили 300 литра трансформаторно масло на стойност близо 1000 лв. Общо щетите вследствие на кражбата обаче възлизат на 22 хил. лв., тъй като след като е източено маслото трансформаторът аварира и трябва да се подмени с нов.

Служители на ЧЕЗ са реагирали максимално бързо и са се справили за 6 часа с отстраняване на последствията от посегателството. За това време е локализиран проблемът, събрана е аварийна група, доставено е ново съоръжение, демонтиран е повреденият трансформатор, монтиран е новият и е включено електрозахранването.

Подобни кражби нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствието на клиентите, което не може да се компенсира по никакъв начин. За отстраняване на щетите се влагат средства, които в противен случаи биха могли да се използват за модернизиране на мрежата. Все по-често посегателствата застрашават или отнемат човешки животи, като от началото на годината има 4 смъртни случая на лица, опитали да откраднат съоръжения на ЧЕЗ.

Въпреки безспорните материални и нематериални щети, които нанасят, престъпленията често остават ненаказани. Заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на тези деяния, води до необходимостта от третирането на посегателствата нас инфраструктурни обекти като престъпления срещу националната сигурност.

 

ЧЕЗ
електрозахранване
кражба на трансформаторно масло
По статията работи:

Маринела Арабаджиева