НАЧАЛО » българия

Поне 10 е-услуги ще са заработили в полза на хората до март 2015 г.

Вицепремиерът Даниела Бобева насърчи аутсорсинг фирмите да използват повече отпуснатите средства в подкрепа на бизнеса

fb
3E news
fb
22-04-2014 11:58:00
fb

През март следващата година трябва да имаме заработили поне 10 електронни услугу на администрацията. Това заяви днес вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на кръгла маса за развитието на аутсорсинг индустрията у нас. Тя припомни, че целта е да се прекрати практиката хората да разнасят документи, които администрацията сама може да си извлече от държавните сървъри. Като пример тя даде подаването на документи за лична карта. Хората няма да е нужно да носят актовете си за раждане, а администрацията на МВР ще може по електронен път да получава необходимите данни от общините.

Процесът обаче върви много бавно и трудно, а вече са похарчени 300 млн. лева за електронното управление, припомни още Бобева. Тя добави, че в следващия програмен период са осигурени 140 млн. евро от европейските програми за е-управлението. Близо 40 млн. евро от тях обаче са предвидени да отидат за подобряване на достъпа до интернет на хората.

Предвиждаме 30 регистъра да вкараме в обща платформа, за да се подобрят комплексните услуги, които да бъдат електронизирани, обясни Бобева. По линия на е-управлението на този етап има закупени в министерствата много сървъри, софтуери и системи, които не се използват ефективно. Занапред се очаква да бъдат създадени и комплексни центрове за административно обслужване на гражданите. Вече водим разговори с кмета на Шумен и областния управител в региона в тази насока, каза още вицепремиерът.

Тя припомни, че аусорсингът е една от малкото индустрии у нас, които бележат ръст в условията на криза. През последните години ръстът на този сектор е 60% у нас, а приходите са за половин милиард евро всяка година. В сектора също така работят 22 хиляди българи, които са висококвалифицирани, припомни още Бобева. По думите й чуждите инвеститори избират България заради добрата данъчна среда, а правителството продължава да работи за привличането на нови компании у нас.

От представителите на аутсорсинг индустрията Бобева поиска да й се дадат конкретни идеи, които може да бъдат включени в програмата за реиндустриализация на страната, която правителството подготвя. В момента се обсъждат вариантите за тази програма на правителствено ниво, като непрекъснато се получават предложения от най-различни организации за това какво да включва документът, каза още Бобева.

Тя призова фирмите от сектора да кандидатства за финансиране пред Националния фонд за иновации, в който тази година за ралични проекти са отпуснати 20 млн. лева. „Можем да помислим и за вариант за подкрепа и предекспортно застраховане на продуктите ви по линия на Българската банка за развитие“, обясни Бобева. Другият вариант е да се създаде някакъв специален финансов продукт в подкрепа на start up фирмите.

Аусорсинг фирмите могат да получат подкрепа от държавата и по линия на сертификатите за инвеститори, както и могат да поискат да държавата да им помогне в изграждането на инфраструктурата до тях. Бобева също така припомни, че фирмите могат да инвестират в места с по-висока безработица, като за целта държавата ще им приспадне част от данъците, които плащат. Компаниите от своя страна се жалваха на вицепремиерът, че не могат да се възползват от възможностите за финансиране по оперативните програми на ЕС. От друга страна правителството смята да отпусне средства в помощ на аутсорсинг фирмите при представянето им на международни изложения. Средствата ще са в подкрепа на бизнеса за участието му в такива форуми и ще са по линия на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, обясни и Красин Димитров, заместник-министър в икономическото ведомство.

Даниела Бобева
е-управление
аутсорсинг
фирми
финансиране
По статията работи:

Георги Велев