Ползвателите на газопреносната мрежа vs. "Булгартрансгаз" за новия входно-изходен тарифен модел

Ползвателите на мрежата на Булгартрансгаз и представителите на оператора за пореден път се разминаха по отношение на новия входно-изходен тарифен модел. Основният проблем е в големия надвзет приход от Булгартрансгаз за времето откакто влезе в сила модела – 1 октомври 2017 г. и който в момента е около 24 %. От думите на изпълнителния директор на „Овергаз мрежи“ Светослав Иванов стана ясно, че като суми по-високият приход за месец октомври е 260 хил. лв., а за ноември - 462 хил. лв. през месец ноември, Това стана ясно в рамките на кръгла маса на тема „Балансиращ пазар за природен газ в България“, организирана от сп. „Ютилитис.

Новият входно-изходен тарифен модел тръгна трудно, с много условности. Той е важен за либерализацията и е свързан както със сигурността на газовите доставки, така и с възможността за поява на конкуренция. Това заяви представителят на КЕВР Александър Йорданов, който наблегна на ограничените функции на регулатора. Йорданов припомни, че тарифната структура е базирана на цена за достъп и цена за пренос. При новият входно-изходен тарифен модел цената се измества към ползвателите на мрежата и колкото по-прецизно се прогнозира, толкова по-ниски могат да бъдат цените за потребителите, обясни Йорданов, като обърна внимание, че всъщност най-трудната част е прогнозирането. Разпределението на цените по входно-изходните точки няма как да не се отрази на ползвателите на мрежата, а  ако те не оптимизират поведението си, това естествено води до завишаване на приходите на оператора от капацитети. От друга страна има тенденция ползвателите да заявяват по-краткосрочни продукти с по-ниска цена, отбеляза Александър Йорданов. По думите му след известно прилагане на този тарифен подход, клиентите ще намерят начин за по-добро оптимизиране и така ще намалят  си.

Анализът досега показва, че по-високите приходи за заявен капацитет за първия месец са с 24 процента. Преди това са били от порядъка на 16 %.

Газовият пазар през 2017 г. върви от нарушение към имитация, констатира от своя страна изпълнителният директор на „Овергаз мрежи“ Светослав Иванов. На база на практиката досега и наличието на 15 ползватели на мрежата той определи газовото дружество „Булгаргаз“ повече като комисионер, отколкото с определена роля на пазара. В частност той постави и въпроса за дефектите от въвеждането на новия входно-изходен тарифен модел, липсата на гъвкавост и недостатъчната  готовност на оператора за работа по него.  Изпълнителният директор на „Овергаз мрежи“ постави и въпросът за това, че данните за доставките пристигат до ползвателите със значително закъснение, примерно след няколко месеца. Това е не само непрозрачност, но както стана ясно и от изнесен от него пример и възможност за злоупотреба и „кражба на газ, доставян за компанията.. Например през януари месец тази година Топлофикация Русе, без да коригира доставчика си и след нареждане за задействане на студен резерв е изтеглила значително количество на стойност 2 млн. лв., които обаче са фактурирани на „Овергаз мрежи“.  Частното дружество обаче разбира за тази ситуация много по-късно в срок, който се оказва пречка за нея за търсене на правата.

Освен това новият входно-изходен тарифен модел води до ръст на разходите на дружествата,  изисква допълнителен оборотен капитал и увеличава неравнопоставеността. Нещо повече до известна степен той субсидира транзитът на природен газ за трети страни.

Входно-изходният тарифен модел е въведен само за 15,8 % от услугите на пазара, подчерта още изпълнителният директор на „Овергаз мрежи“, като постави въпроса дали това го очертава като „приложен“.

Поне 30 проблема в новият входно-изходен тарифен модел посочи и представителят на големите енергийни консуматори (БФИЕК) Пола Найденова. До въвеждането на този модел 100 % о разходите за пренос на ползвателите и крайните клиенти бяха базирани на реално пренесени количества, обясни тя. По думите и сега, 90 % от необходимите приходи ще се покриват от предварително резервирани продукта за 20 месеца напред, а само 10 % за реално осъществени продукти.

Найденова обърна внимание и на процеса на натрупване на приходи от „Булгартрансгаз“ за сметка на ползвателите – ръст от 24 %, както се формира единодушното мнение. Нещо повече,  надвзетите приходи ще се натрупват в регулаторна сметка и ще се връщат на ползвателите след 2021 г., независимо кои са те, обясни тя, като наблегна на факта, че някои от сега трупащите приходи дружества може да фалират. Пола Найденова обърна внимание и на факта за липса на платформа за търговия.

По-късно обаче тази теза бе опровергана от Диков от „Булгартрансгаз“, който обясни, че при 10 % надвзетият приход се възстановява още на следващата година, а ако е под тези 10 % - следващият регулаторен период – тоест след 2021 г. Моделът не е чак толкова лош, обясни също така Диков. Представителят на КЕВР Александър Йорданов от своя страна каза, че тези натрупани приходи от 24 % от „Булгартрансгаз“ още не са краен годишен резултат и трябва да се изчака краят на газовата година.

Не съм съгласна с това, че няма прозрачна информация, обясни от своя страна и експертът от „Булгартрансгаз“ Петя Иванова. Тя бе категорична, че предоставяната от дружеството информация е достатъчно надеждна.

Действително операторът е задължен да предоставя  информация  поне за една платформа на търговия. Но на нашият пазар и на съседните липсва ликвидност, тоест затова е избран моделът с временни мерки за балансиране, обясни Петя Иванова. По думите й до април 2019 г. операторът в лицето на „Булгартрансгаз“  ще продължи да използва  временните мерки според регламента.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари