НАЧАЛО » българия

Покачването на нивото на Дунав в българския участък започна да се успокоява

Екстремните климатични условия поставят остро нуждата от система за ранно предупреждение при наводнения

fb
3E news
fb
18-05-2014 01:11:00
fb

По поречието на река Дунав край Видин строят временни диги, защото нивото на реката се вдига с 3-4 сантиметра в час. Вдигат се и защитни диги в Лом, съобщи Нова телевизия. По последни данни обстановката по река Дунав в нашия участък започва да се нормализира, съобщи Би Ти ВИ, цитирайки информация от  Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Край Ново село само за час нивото на водата е спаднало с 11 см, съобщи медията. При Видин все още има покачване - с 24 см. Нивото е 829 см, но до края на деня се очаква да започне да спада.

Едно от първите места, което ще бъде наводнено в Лом, ако нивото на водата продължава да се покачва така бързо, е пристанището, тъй като там се намира най-ниската точка. Към момента нивото на река Дунав при Лом е 824 сантиметра. Водата ще залее пристанището, ако надхвърли 940 сантиметра. Опасността е голяма, тъй като водата се покачва много бързо. За последните два дни тя се е покачила със 167 сантиметра, като само вчера покачването е било с 20-30 сантиметра. Кметът на Лом обяви трета степен на готовност от наводнение. Градът се подготвя за най-лошото, тъй като се страхуват да не се повтори онова, което се случи през 2006 година, когато нивото на водата достигна 986 сантиметра.

Все по-належаща става необходимостта от създаването на система за ранно предупреждение при наводнения, защото последствията са най-тежки. Общо 30% от бедствията в България в периода 1974-2006 г. са наводнения, като 11 от 13 големи наводнения у нас са в 
периода от 2000-2009 г. Средният брой на големите наводнения в този период е 1,2 случая годишно, което е значително увеличение спрямо средния им брой от 0,1 случая за последните 111 години по данни на EM-DAT (2012). 
Това се дължи главно на изключително валежната 2005 г., но според моделите, такива събития ще се случат по-често предвид изменението на климата. В потвърждение на това е и факта, че годишната сума на валежите през 2005 г. е 924 mm, а за период от 104 години (до 2007) има само 9 години с годишна сума на валежите от над 800 mm, като 5 от тях са регистрирани през последните две декади на периода. 

Хидровъзелът „Железни врата" в Сърбия продължава да изпуска големи количества вода, които обаче не са опасни за българо-румънския участък.

Притесненията идват от метеорологичната обстановка в горния участък на реката, тъй като в Унгария има ново покачване на Дунав с около метър.

Ако валежите в Централна Европа продължат, се очаква нова висока вълна към долното течение на реката.

Жертвите на Балканите от наводненията надминаха 30.

река Дунав
ниво
успокоява
Видин
Лом
Балканите
система за ранно предупреждение
наводнения
По статията работи: