НАЧАЛО » българия

Подпомагат с 225 млн. лева бюджета на Здравната каса, ако парламентът събере кворум

БСП и ДПС не се разбраха за актуализацията на държавния бюджет, те първа ще се уточнява откъде ще дойдат парите за НЗОК

fb
3E news
fb
17-07-2014 10:51:00
fb

Държавата ще отпусне 225 млн. лева за покриване на дефицита на Националната здравно-осигурителна каса. Това стана ясно по време на днешното заседание на три комисии в парламента – бюджетна, икономическа и здравна. Разходите на здравната каса обаче няма да доведат до вдигане на дефицита на държавния бюджет. Причината е, че от БСП отказаха да одобрят актуализация на държавния бюджет. ДПС гласува в подкрепа на актуализацията на държавния бюджет, а ГЕРБ не присъстваха на заседанието.

Ние подкрепяме единствено актуализация на здравната каса както и подкрепа от 1,7 млрд. лева за оздравяването на Корпоративна търговска банка, обясни по време на заседанието днес депутатът от БСП Петър Кънев. От партията му обаче категорично са против вдигане на бюджетния дефицит до 2,7% от БВП и на тавана на дълга с внушителните 3,4 млрд. лева.

Средствата за НЗОК ще бъдат намерени след преразпределение на сегашния бюджет, за което също трябва одобрение от депутатите. Как точно това ще се случи обаче трябва да решат политиците, обясни след заседанието финансовият министър Петър Чобанов. Той допълни, че между първо и второ четене на закона за НЗОК трябва да бъде записано откъде ще бъдат взети средствата за нуждите на касата. Подобно мнение изказа малко по-рано и депутатът от БСП Корнелия Нинова. Според нея е възможно чрез преразпределение да се намерят нужните средства за касата.

Всичко това обаче е възможно само ако парламентът има кворум за работа и бъдат направени промените.

Чобанов припомни, че планираният дефицит на Здравната каса все пак е за края на годината. Той все пак не уточни дали е възможно касата да продължи да работи с натрупване на загуби. Припомняме, че лекарските организации преди ден призоваха лекарите да протестират заради финансовите проблеми, които им създава НЗОК.

Припомняме, че при създалата се ситуация депозитите на фирмите в КТБ и "Креди Агрикол България", които надвишават 196 хил. лева, няма да бъдат гарантирани от държавата. Само останалите средства ще бъдат спасени чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Не е ясно дали фондът би се декапитализирал ако всички граждани изтеглят парите си от двете банкови институции.

актуализация на бюджета на НЗОК
Петър Чобанов
актуализация на бюджета
Петър Кънев
липса на кворум
По статията работи:

Георги Велев