НАЧАЛО » българия

Подписка срещу рестарт на нефтопровода Бургас-Александруполис тръгва в пет крайморски общини

fb
3E news
fb
14-02-2017 03:13:00
fb

Подготовка за нов старт за изграждане на нефтопровод Бургас-Александруполис е започнало служебното правителство, алармират от Управителния съвет на „Национална асоциация „Българско Черноморие“ в съобщение до  медиите. До момента служебното правителство не е обявила намерение за рестартиране на спорния проект. От НАБЧ обаче аргументират реакцията си с проект на решение на МС за увеличаване на капитала на регистриранат преди година проектна компания за проекта.

"В страницата за обществено обсъждане е публикуван проект за решение на министерски съвет за увеличаване със 120 000 лв. на  капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД, гр. София, която е акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”, регистрирана в Амстердам, Холандия. В тази компания участват и руската и гръцката страна. Изграждането на нефтопровода е идея на президента Първанов, подкрепена от правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година). Подписването през този период на меморандумът за сътрудничество за реализиране на петролопровода между Русия, Гърция и България взриви населението по Черноморието", твърдят от НАБЧ.

От организацията напомнят, че под натиска на обществеността в Бургаска, Созополска и Поморийска община през 2008-2009 г. бяха проведени референдуми против изграждането на този, както те твръдят, "екологично опасен и икономически неизгоден проект". Хората категорично казаха „НЕ!“ на нефтопровода Бургас-Александруполис. В Поморие референдумът вследствие на масовото гласуване на хората прескочи границата на задължителността за изпълнението на резултата му и в момента има силата на закон. Забранено е изграждането на части от нефтопровода на територията на общината, е посочено  в позицията.

Първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) замрази участието на България в проекта. Това не значи, че опасността от поставянето на буйове (големи шамандури) за разтоварване на 100 000 (сто хилядни) тонни танкери за суров петрол в морето, в началото на Бургаския залив, е отминала. Това се доказва и от факта, че БСП е написала в предизборната си програма, че ако спечели изборите, ще рестартира петролопровода, алармират от НАБЧ.

По мнението на организацията разтоварването на суров петрол от сто хилядни танкери в открито море е екологична бомба, която ще убие не само живота в крайбрежните води, но и на самото крайбрежие. "Това ще обезлюди Черноморските ни градове. Летният туризъм ще бъде окончателно унищожен. Риболовът ще е невъзможен не само поради наличието единствено на умряла риба, но и поради забрана за корабоплаване в района на фарватер на движението на танкерите", твръдят в позицията си от неправителствената организация.

В писмото си те сочат, че през цяла Странджа и Сакар от Бургас до гръцката граница ще бъде изсечено и изровено трасе за тръбите с широчина 100 метра, на което е забранено да има дървесна растителност. Ще бъдат унищожени не само местообитания и видове, но и частни имоти. Меморандумът не предвижда нито една стотинка за компенсаторни екологични мерки и компенсации за завзетите частни имоти.

От организацията се позовават на доклад на БАН, правен по повод на идеята за изграждане на петролопровода, показа, според който ще бъдат унищожени близо 200 обекта от културното ни и археологическо наследство. в Същото време приходите в българската хазна ще намалеят с стотици милиони лева, поради липса на хора и икономическа дейност в южното Черноморие (не е обследвано дали катастрофата няма да обхване и северното ни Черноморие).

нефтопровод Бургас-Александруполис
увеличение на капитала на проектната компания
НАБЧ
подписка
По статията работи:

Галина Александрова