Подготвя се обществена поръчка за изграждане на конструкция за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания (НЕК) е в процес на подготовка на обществена поръчка за изготвяне на подходяща конструкция за съхранение на оборудването на площадката на АЕЦ „Белене“. Стойността й ще е от порядъка на 241 хил. лв. Това съобщи министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване от Комисията по енергетика към Народното събрание.

Пред депутатите министър Петкова обясни, че до края на годината се очаква получаване и на останалото оборудване от заводите производители. В частност става въпрос за осем комплекта парогенератори и вторият реактор. Министърът на енергетиката даде одробно обяснение пред депутатите от момента на прстигането на първата част от оборудването през месец март 2017 г. досега.

"Това, което предстои съгласно споразумението подписано през октомври месец тази година е до края на 2017 г. да бъде доставена и останалата част от оборудването. Това са 8 комплекта парогенератори и корпуса за вторият реактор.

Преди доставка на първата част от оборудването тук на място беше извършена проверка и бе направено уточняване на схемата с търсене на позиционирането на всяка една част от оборудването. Тази проверка бе извършена съвместно от „Атомстройекспорт“, заводите производители и НЕК", обясни министър Петкова. Тя уточни, че всичко по отношение на оборудването е протоколирано между страните. 

В момента за съхранение на оборудването се грижат 40 души от НЕК, каза министър Петкова. По-рано пред журналисти тя обясни, че нови обстоятелства около съхранението на оборудването на площадката на втората атомна централа няма.

Министерство на енергетиката е поискало и от Агенцията за ядрено регулиране да провери как се съхранява оборудването и по думите на Петкова тази процедура вече е стартирала, а депутатите ще бъдат информирани за резултта.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев в обясненията си за разтоварването, приема и съхранението на пристанището в Белене пък посочи, че вероятно ще се наложи да се платят допълни 1 млн. (вероятно) лева, но не даде повече обяснения.

Депутатът от БСП Иван Генов (бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй") посъветва НЕК да ангажира по-скоро експерти от АЕЦ "Козлодуй", които имат съответните познания и квалификация по съхранение и консервация на ообрудването. В момента на площадката има оборудване за 1 млрд. и 200 млн. лева, припомни той.

Иван Генов, въпреки уверенията на министъра  изрази съмнение, че оборудването се съхранява така, както трябва. "Има документи на завода как да се поддържа оборудването. Всичко това като документи трябва да го има в НЕК. Въпросът е дали се съхранява по начина по който е предписан. Чух за конструкции, които трябва да се направят за съхранение. По-важно е да се направят сега навеси и да е защитено от околната среда и след това да започнат действия по консервация и преконсервация. Не искам да упреквам НЕК, че няма специалисти, не са длъжни да имат хора с такова образование", каза Генов. Критики по отношение на това, че чак сега се мисли за конструкции за съхранение на оборудването отправи и Таско Ерменков.

Заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов от своя страна повдигна въпроса дали прекратяването на договора с архитект-инженера (Уорли Парсънс) на проекта е оказало някакво влияние върху приема на оборудването. По димуте на шефа на НЕК Петър Илиев, вероятно присъствието му в заводите производители би ги улеснило. В същото време изпълнителният директор на НЕК увери, че българските експерти са били на много високо ниво и дори са учудили с подготовката си руските производители. По повод въпроса докъде е стигнало арбитражното дело с Уорли Парсънс, Илиев каза, че наскоро са получили уведомление от международния арбитраж, че делото няма да приключи до 29 декември. Както се изрази обаче Петър Илиев, "досега не съм виждал такъв договор, без крауза за прекратяване".

"Претенциите на Уорли Парсънс са доста сериозни и арбитражното дело продължава и няма да приключи до 29 декември. Сумата, за която претендират от компанията за едностранно прекратяване от страна на НЕК е 40 млн. евро".

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари