НАЧАЛО » българия

Подготвят инфраструктурата за ново сърф училище във Варна

fb
3E news
fb
13-03-2018 10:18:00
fb

Култовата дискотека "Екстраваганца" остана в историята. Подготвя се инфраструктурата за новото сърф училище във Варна, предаде БГНЕС. Сградата е напълно разрушена, но конструкцията няма да бъде напълно премахната, а укрепена и реставрирана, така че да бъде създадена на нейно място сграда с нова визия, която ще хармонира архитектурно с останалите обекти по алеята, реставрирани по модела на създадените през далечната 1928 г. постройки.

Проектът е съгласуван с Института по опазване паметниците на архитектурата и Министерство на културата. На мястото на дискотеката преди години са се намирали съблекалните на рибарския плаж, които не са част от старите сгради и нямат културна стойност. Към момента е взето решение на мястото да има сърф училище, където ще се практикуват всички съпътстващи го спортове с дъски.

Предстои възстановяването на Рибарското мостче, рухнало преди около 15 години в морето. Очаква се с появата на новото съоръжение да се спре „изяждането“ на пясъчната ивица от морето и Северният и Рибарският плаж на Варна постепенно да се възстановят. Някога Рибарският плаж беше един от най-популярните на градската пясъчна ивица. Той е останал в спомените на поколението малките жители на Варна отпреди 30-40 години, защото беше зона за организирани слънчеви бани за учениците, под строгите погледи на тогавашните педагози и възпитатели.

В по-късни години плажът придоби голяма популярност заради едно от старите култови „капанчета“, озвучавани от класическа рок музика. Дълго време той беше разделен на две с ограда, зад която рибарите държаха своите лодки. Постепенно обаче пясъчната ивица беше погълната от морето и в момента на практика не съществува.

Варна
сърф училище
инфраструктура
Рибарското мостче
ибарският плаж
Института по опазване паметниците на архитектурата
министерство на културата
По статията работи:

Галина Александрова