НАЧАЛО » българия

Плевнелиев се изненада от нереформираната енергийна система

Президентът явно забрави, че енергийната каша не е от шест месеца, а повече от четири години

fb
3E news
fb
20-01-2014 01:12:00
fb

"Енергийната система все още не е реформирана и за мен това е изненада". Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод втората си годишнина.  

"Единственото, което се е променило в ДКЕВР е, че ръководството се е сменило шест пъти. „Нищо друго, никаква реформа, въпреки че хората я пожелаха и протестираха за нея. ДКЕВР е също толкова зависим от правителството и е партиен, колкото винаги е бил”, допълни още Плевнелиев.

Точно тези думи на президента обаче поставят въпросът дали и доколко държавният глава е подготвен да взима отношение по теми, свързани с енергетиката. Определено може да се каже, че това не е най-силният и аргументиран коментар от негова страна.  Енергетиката определено е сектор, който изисква повече познание, а заедно с това и държавническо отношение и по-малко симпатия към приятелските кръгове.

В този смисъл трябва да припомним, голяма част от проблемите в енергийния сектор се дължат на кашата, която забъркаха от ГЕРБ, включително и за газопровода „Южен поток”. В желанието си да критикува правителството днес президентът явно забрави, че по времето на партията, която издигна неговата кандидатура бяха сменени трима  от ръководителите на ДКЕВР.  Днес един от тях е съветник на премиера Орешарски.

„Като президент, директно избран от народа, нямам друга опция и не си и мисля за такава, освен да застана зад гражданските искания. Това ще правя. Хората посочиха проблема с монополите и сметките на ток. Смъкването на цената е временно решение, което ще се плати от гражданите”, каза Плевнелиев. „При пълна непрозрачност се теглят заеми. Поставена под въпрос е енергийната ефективност”, добави президентът. 

В желание да се изтъкне Плевнелиев припомни дори неща, които по Конституция са задължение на всеки държавен глава. „Служебното правителство бе истински независимо, експертно и доказа, че когато се работи ясно и открито, може да се свърши много и за кратко време. Въведохме Изборния борд като иновация. През 2013 г. проведохме първия национален референдум. Трябва да заложим на тези основни инструменти на демокрацията. Добре е да се пита суверенът. Трябва да се допитаме до гражданите, чието доверие търсим”, каза още Плевнелиев.

Президентът се опита да защити решението си да сезира Конституционния съд за такса ВЕИ. „Сегашните управляващи показаха, че не правят разлика между такса и данък, а когато не разбират от това, то не разбират от Конституция, каза президентът Росен Плевнелиев, в отговор на въпрос за таксата на ВЕИ, сезирането на Конституционния съд и реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Сезирам Конституционния съд. Какво толкова правим, че министърът на енергетиката иска да инициира протести срещу държавния глава? Инициираме протести, когато държавният глава ползва конституционното си право? Каква държава сме? Докъде ще го докараме?", попита Плевнелиев.

По думите му: „Във ВЕИ сектора има хиляди малки и средни производители, в „кафявата” - има трима, в ядрената – не коментирам. Аз застанах зад малките и средните. Това, за което аз алармирах, е прозрачността в сектора. Стига вече. Сега с тази инициатива, с помощта на партия "Атака", която уж тръгна от "Атака". Създадохме проблем на малките", каза президентът. 

Плевнелиев заяви подкрепата си за строителството на газопровода "Южен поток", но при съобразяване на проекта с изискванията на европейското законодателство и изпълнение на проекта по европейските правила и на пазарни цени. Припоимняме, че тази позиция заяви в събота и премиерът Орешарски. Тя е залегнала и в постигната договореност с руската страна в рамките на посещението на Алексей Милер в България през миналата година. "Работим усилено за диверсификация на страната чрез строителството на газови интерконектори, както и концесия за добив на газ в Черноморския шелф на България. Стратегически важен за страната е газовият интерконектор България – Гърция, осъществяващ връзката с газопровода Трансадриатическия газопровод, по който ще тече газ от Азербайджан за Европа", каза още държавният глава.

Припомняме, че наскоро президентът Плевнелиев се върна от Китай, където бе на делово посещение и бе придружаван от някои бизнесмени. Още в рамките на посещението му в Китай обаче български бизнес среди излязоха с коментар, че не са получавали покана от президентската администрация. В крайна сметка остана впечатлението, че Плавнелиев е бил придружаван само от компании, които му симпатизират лично.

 

Плевнелиев
ДКЕВР
ВЕИ
Южен поток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева