НАЧАЛО » българия

Плевнелиев: Към средата на октомври централната банка ще решава дали да се стабилизира КТБ, или тя да бъде оставена да фалира

Банката трябва да плати по облигационен заем, чиито падеж е на 8 август. Президентът призова облигационерите да прояват търпение, докато тече одитът

fb
3E news
fb
06-08-2014 09:52:00
fb

 

Какво ще се прави с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще стане ясно едва след като станат ясни резултатите от одита към средата на октомври. Тогава централната банка може да вземе решение през октомври дали да се стабилизира банката, или тя да бъде оставена да фалира. Това казва българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Ройтерс.


Съдбата на четвъртата по големина кредитна институция в България е в състояние на неопределеност, тъй като усилията за спасяване на банката се препънаха в Парламента. Според експертни изчисления цената за спасяването на банката ще бъде около 1,5 – 2 млрд. лева, отбелязва информационната агенция.

След одита ще стане ясно и как точно ще бъдат защитени вложителите, азва още Плевнелиев и допълва, че неговата администрация ще окаже пълна подкрепа на усилията на централната банка.

Президентът подчертава, че сред приоритетите на назначеното от него днес служебно правителство ще бъде стартирането на процедурата за влизане в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Държавата пое контрола над КТБ през юни, след масирано теглене на депозити, и нареди да бъде направен одит на финансовата институция. Паниката се разпространи сред вложителите на още една банка, което наложи подготвянето на спешна кредитна линия от вече бившето правителство на България, припомня Ройтерс.

На 8 август е падежът на емисия облигации на КТБ, по които банката трябва да плати. Малко вероятно е обаче тя да изпълни задълженията си към облигационерите. Заради това група инвеститори заплаши, че ще предприеме правни действия срещу България, пише Ройтерс.

Росен Плевнелиев призовава облигационерите да проявят търпение, докато тече одита на банката. Той определи КТБ като специален случай на фона много стабилните и ликвидни банки в страната.

Държавният глава припомни и за успешната емисия държавни облигации, пласирана успешно през юни, въпреки банковата паника.

Плевнелиев обеща, че неговото служебно правителство ще използва правомощията си, за да съкрати разходите с около 100 млн.а евро. Целта е да бъдат намерени средства за плащане на глоби на Брюксел, което ще размрази две оперативни програми на ЕС на стойност около 2 млрд. евро.

Президентът посочи също, че служебното правителство ще номинира отново за български еврокомисар Кристалина Георгиева, която сега е комисар за хуманитарната помощ, и ще предложи тя да заеме поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

кризата с КТБ
емисия облигации на КТБ
мерки за оздравяване
По статията работи:

Галина Александрова