НАЧАЛО » българия

Пластична LED инсталация ще бъде изградена до 9 май в София

Излъчен бе победителят в конкурса за идейна концепция за рекламно-информационна „Алея на Европа“

fb
3E news
fb
10-03-2014 07:06:00
fb

Мултимедийна инсталация от LED панели под формата на пластично оплетена лента, по която ще текат информационни текстови и видео материали. Това е проектът, който бе излъчен за победител в конкурса за идейна концепция за рекламно-комуникационна „Алея на Европа“. В пространството между хотел Хилтън, Музея „Земята и хората“, Музея за съвремнно изкуство САМСИ, Метростанция „Европейски съюз“ и пешеходния мост на НДК се очаква да се появят четири такива съоръжения.

Те трябва да са готови до 9 май – Денят на Европа. Идеята за реализирането на проекта е свързана и с отбелязването на 10 години от най-голямото разширяване на Общността и 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

За да се вмести в кратките срокове, на журито се е наложило само в рамките на ден да прегледа всички 25 проекта, както и да изслуша защитите на участниците, поясниха от Камарата на архитектите в България (КАБ), подчертавайки че това е било „наистина огромна работа“.

В българското представителство на Европейската комисия по-рано днес бяха раздадени грамоти на всички, включили се в надпреварата, а първите трима имаха възможност да изложат накратко идеите си.

Отличеният с трета награда проект предвижда зоната да се раздели на три тематични части – историческа, екологична и информационн-рекламна. Идеята на първата е чрез скулптори да визуално да се представи развитието на ЕС през годините. Във втората ще бъдат инсталирани фотосоларни панели, които събират вода, като идеята е тя да се използва за поливане на растителността. Това нещо ще е направено по детски за по-малките поситетили, като идеята е да се обърне внимание на зелената енергия. Третата зона пък предвижда в цялата паркова композиция да бъдат пръснати забавни информационните табла.

Отичената с втора награда идея предвижда проектирането на няколко нови алеи и ново площадно пространство пред арт музея, което да дава по-представителен вид на зоната, като наред с това се подмени и настилката. Що се отнася до рекламно-комуникационните елементи, екипът предлага на територията да се разположат 28 конуса (колкото са държавите членки), които да съчетавт функциите на декоративен елемнт, информационно табло и иосветително тяло. Идеята бе разстоянието между всеки от тях да отговаря на действителното такова между отедлните столици (1 крачка = на 100 км).

LEDена концепция

„Аз изхождах от модерния напоследък похват да се конспетира информация в един лист или инфорграфика. По този начин с помощта само на две поктограми и три-четири изречения можеш да получиш доста широка представа по някой въпрос“, поясни архитект Иван Киряков, автор на проекта.

Съоръженията ще играят функцията и на осветителни тела, тъй като излъчваното от тях сияние ще се простира на 5-10 метра от обекта. Инсталацията ще мига и ще свети и това ще привлича хорското внимание. Вградените LED панели ще позволяват по оплетените ленти да текат различни информационни съобщения – и текстови, и видое. Идеята е да се обърне внимание върху това как хората се запознават с различни проблеми и теми. В момента сме облъчени с новини отвсякъде, има едно информационно замърсяване и е много трудно да привлечеш нечи внимение. Затова аз подходих към тази концепция – една малко по-различна, по-странна форма, която да провокира интереса ти отдалеч дори без да знаеш какво е точно, за да се приближиш, да видиш и евентуално да поемеш нещо, обясни пред 3eNews архитектът.

Идеята обаче ще търпи развитие, поясни още той. Според Киряков може да се мисли в посока на по-активното въвличане на публиките – дали през интернет, или подруг начин. А може да добавим и звук към цялото нещо, но всичко това ще се избистри през следващия етап, подчерта Киряков, допълвайки че конкурсът е бил за концепция и търпи промяна.

След приклчючването на конкурса за концепция се очаква възложителят (ЕК в България) да бъде сключен договор за работен проект, на базата на който пък до 9 май да се изгради и самото съоръжение заедно с обновяването на околните алеи. Киряков е участвал сам в конкурса, като тепърва ще търси съдействие от ландшавтни архитекти, конструктори, ел. и ВиК специалисти.

Според заданието стойността за реализирането на проекта не бива да надвишава 35 000 лева с ДДС, колкото са предвидените средства. Партньори на проекта са Столична община, а организатор КАБ – София.

архитектура и градоустройство
столична община
архитектурен конкурс
LED инсталация
Алея на Европа
По статията работи: