НАЧАЛО » българия

Таксата ВЕИ ще отиде за оцеляването на НЕК, призна премиерът Орешарски

Той отхвърли обвиненията, че работата на кабинета е непрозрачна и отговори, че специално в „Южен поток“ има само едно неясно нещо - разговорът му с шефа на „Газпром“

fb
3E news
fb
16-01-2014 04:19:00
fb


„Таксата 20% върху печалбата на ВЕИ централите е важна, за да оцелее финансово закъсалата Национална електрическа компания (НЕК) и тя да продължи да плаща. Това ще е в интерес на всички участници на енергийния пазар в България, включително и на ВЕИ централите.“ Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на бизнес срещата с българското предприемачество в хотел „Шератон“, организирана от Американската търговска палата.

След като в резюмето си представи мерките за в програмата на правителството за подобряване на бизнес климата и повишаване на икономическия растеж на страната, премиерът отговори на въпросите на бизнеса. Иво Иванов от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че браншът е учуден от вчерашното изказване на Орешарски, че ако Върховният административен съд отхвърли таксата за ВЕИ, то правителството ще обложи екоцентралите с друга мярка, целяща същия ефект. Според асоциацията това прилича на наказателен акт от страна на управляващите спрямо ВЕИ компаниите на българския пазар.

„Не знам колко назад да се върна. Нека не започвам от 2008 г., а да се фокусирам на по-близката 2012 г. Тогава безконтролно до мрежата бе допусната огромна мощност, която може би ни направи водещи в ЕС по ВЕИ.“, отговори премиерът. Той увери, че правителството изпълнява точно това, което страната е поела като ангажимент към ЕС по програма „Европа 2020“. После обясни, че енергийните власти са пробвали какви ли не варианти за балансиране на енергийната система, докато стигнат до решението за таксата от ВЕИ. Според него обаче тези 20% върху печалбите на ВЕИ централите не представляват по-голяма тежест от аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни.

„Планираните 150 млн. лв. в бюджета от тази такса се оказаха по-важни за оцеляването на НЕК вместо да разширим с тези пари енергийните помощи за социално слабите, които имат затруднения да си плащат сметките за електро и топлоенергия. Не искам да развивам други сценарии. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система”, категоричен бе Пламен Орешарски.

Бизнесът отправи и критики към управляващите за непрозрачността на решенията, които вземат по стратегически проекти. Като пример за неяснота бе посочен търга за строител на газопровода „Южен поток“, за който кандидатите са получили недостатъчно време да се подготвят. На това премиерът отгонори: „Не знам да има нещо непрозрачно в този проект. Доколкото си спомням имаше обявен търг, който обаче после бе отменен. Единственото непрозрачно нещо в "Южен поток" е петчасовият ми разговор с шефа на "Газпром", който и до сега не ми е станал ясен“. Той визира преговорите с президента на „Газпром“ Алексей Милер за сключване на договора за изграждане на газопровода, на които присъства лично.

такса ВЕИ
НЕК
бизнес форум
Бизнесът и Орешарски
Пламен Орешарски
По статията работи: