НАЧАЛО » българия

Пламен Орешарски: Няма сериозни основания за поскъпване на тока

fb
3E news
fb
10-03-2014 01:50:00
fb

Няма сериозни основания за повишаване на цената на тока от 1 юли, заяви днес премиерът Пламен Орешарски по време на Националната среща с медиите „Открито управление“. Той се ангажира, че при евентуално увеличение, ще има социални мерки за най-уязвимите граждани.
В крайна сметка органът, който ще вземе решение за цените, разбира се, е ДКЕВР, допълни премиерът. „На мен ми се струва, че на този етап нямат сериозни основания такива искания, но да не предрешавам специализирания регулатор“, аргументира се Орешарски. Все пак той обясни, че цените не могат да бъдат вечно такива.

„Ние имаме ангажимент до края на 2015-та година за постепенна либерализация в рамките на Европейския съюз. Правим предварителна подготовка. Част от нея, знаете, че беше и разделянето на активите на НЕК и ЕСО. В един бъдещ период, когато това стане, аз не съм енергиен експерт и не мога да кажа дали цените ще бъдат по-високи или възможно е да бъдат и по-ниски“, каза още премиерът. Той обясни, че всички се опасяваме, че цените занапред ще бъдат по-високи, но ако е така, то правителството ще предприеме необходимите социални компенсации и засислване на помощите за енергийно бедните.

Правителството продължава да работи по енергийните проекти. Работи се по строителството на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". По проекта в момента БЕХ и американската „Уестингхаус“ водят преговори за определяне на начините на финансиране и в какви срокове може да се осъществи проектът.

Пламен Орешарски
поскъпване
електроенергия
дискусия
ДКЕВР
По статията работи:

Георги Велев