НАЧАЛО » българия

Пламен Орешарски: За година подобрихме бизнес климата, политическата нестабилност ни попречи за секторните реформи

fb
3E news
fb
30-07-2014 02:24:00
fb

До края на май благодарение на усилията на правителството бе подобрен бизнес климата у нас. Това заяви днес премиерът в оставка Пламен Орешарски по време на прощалната си пресконференция в Министерски съвет. Според него страната ни е успяла не само да подобри бизнес средата, но и да обърне тенденции както във вътрешното търсене, така и във външното. В момента има и 5% ръст на инвестициите у нас, каза още Орешарски. Според него добра илюстрация за ситуацията у нас  е емитираната емисия еврооблигации, която дава своеобразна оценка за фискалната стабилност в страната. „За тази година успяхме да направим крачка напред по отношение сигурността и социалната закрила. Не такава, каквато се иска, но максимално възможната на финансова икономика”, коментира Орешарски.

„Отмина още една тежка година в новата българска история. Сигурно не е най-тежката, но със сигурност е най-нестабилната в политическо отношение. Кабинетът успя да свърши голяма част от управленската програма", допълни още Пламен Орешарски.

Премиерът в оставка добави, че правителството му не се е изкушило да защитава фискалната политика в името на неразплащания към бизнеса. Дори и в момента, в условията на дефлация имаме по-добро изпълнение на данъчните приходи, категоричен бе премиерът в оставка.

Той допълни, че правителството е започнало реформи в редица сектори, като на някои от тях са в напреднала фаза. За повечето от секторните реформи обаче е нужен широк консенсус, който ние не можахме да направим заради политическата нестабилност в страната.

Пламен Орешарски
Бизнес климат
секторни реформи
политическа нестабилност
По статията работи:

Георги Велев