НАЧАЛО » българия

Пламен Орешарски: Държавата влиза в КТБ, но акционерите все още имат шанс да участват в капитализирането й

След седмица ще разберем дали банката е декапитализирана, съобщи премиерът

fb
3E news
fb
24-06-2014 05:13:00
fb

Корпоративна търговска банка (КТБ) ще смени своите акционери, като на мястото на досегашните ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВ). Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред представители на граждански организации в Министерския съвет.

По същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете“, каза той. И напомни, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери, които да попълнят недостига на ресурс и да осигурят ликвидни средства. „Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения“, коментира премиерът.

Той призна, че е участвал лично в предложената от БНБ схема за стабилизиране на банката и посочи, че задачата на двамата квестори е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не. Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана? На този въпрос предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, коментира премиерът. Според него това ще отнеме поне седмица.

Орешарски увери, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ. На този етап обаче не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му, категоричен бе той. Накрая обеща, че поетият от БНБ и правителството ангажимент банката да заработи на 21 юли ще бъде спазен.

 

кризата с КТБ
Пламен Орешарски
национализиране на КТБ
По статията работи: