НАЧАЛО » българия

Пилотният проект за управление на водите в реално време потъна

Екоминистърът Емил Димитров призна в парламента, че такъв проект не е виждал

fb
3E news
fb
14-01-2021 11:01:12
fb

Толкова секретен проект, че нищо не съм видял от него, коментира министърът на околната среда и водите въпрос за напредъка на Пилотния проект на система за управление на водите на река Искър, който е част от по-големия проект за изграждане на Национална система за управление на водите в реално време за цялата страна. Процедурата за анализ и подготвителни дейности стартира още през 2015 години, а поръчката е за близо 7 млн. лева. През 2019 година е обявен пилотният проект за река Искър за управление на водите и на риска от наводнения със срок на изпълнение до 2022 година.

По данни на депутата от БСП Манол Генов до момента са усвоени 1,5 млн. лева и реален проект няма и реално е провален, защото системата трябва да е изградена през следващата година. Екоминистърът съобщи в пленарната зала, че такъв проект не е виждал.  “Затова се фокусирах върху изграждането на център за мониторинг, в който вземам всички язовири, има зала за отпадъци и зала за наблюдение на комините. Ще го видите другата седмица”, коментира Емил Димитров. 

Междудругото най-добрата система за наблюдение работи в Бургас, но това не предотврати бедствията, нали, да уведоми ги навреме, но не ги предотврати, каза още Димитров и добави едно сравнение- алегория: “Ако на кръстовище преминават за 4 часа определено количество коли, а вие решите да спрете светофарите, за да минат всички едновременно, ще стане катастрофа, нали, същото е ако едно и също количество валежи се излее вместо за 4 месеца, за 4 часа”. Според него институциите са реагирали адекватно на ситуацията.

Ресорните ведомства се обединиха по въпроса, че най-важното е, че не са допуснали да има човешки жертви. 

Емил Димитров
пилотен проект за управление на река Искър
Национална система за управление на водите
7 млн. лева
НС
Манол Генов
По статията работи:

Рая Лечева