НАЧАЛО » българия

Пет столични квартала на протест срещу мръсния въздух

fb
3E news
fb
19-12-2017 12:51:00
fb

Паралелен протест под надслов "Заедно срещу лошия въздух" ще се проведе в 19 ч. днес в пет квартала в София - Красна поляна, Западен парк, Овча купел, Оборище и Младост, предаде БГНЕС. "За да акцентираме върху проблема и факта, че засяга повече от един квартала протестът ще се проведе паралелно на пет места в София – на бул. „Янко Сакъзов“ срещу бившето кино „Левски“ ; на кръстовището на бул. „Никола Мушанов“ и ул. „Добротич“; На кръстовището на бул. „Президент Линкълн“ и ул. „Монтевидео“ и на бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Вардар“; Младост – в парка, пред сградата на районната администрация „Младост“, съобщиха организаторите на протеста.

По техните думи при норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали, уточняват организаторите.

"Праховите частици са само видимата за момента част от проблема (благодарение на доброволно поставени от хората измервателни станции), но още по-голям проблем са останалите токсични вещества, за измерването на които настояваме да се постави официална измервателна станция в района, както и информационни табла в трите квартала, които да информират хората за опасния въздух, който дишат", заявяват протестиращите.

Те настояват за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между столичен инспекторат, МОСВ, МВР, МЗ. В тази връзка се настоява лично премиерът, като отговорен за тази координация, да се ангажира с решаването на проблема. "Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца", посочват протестиращите.

протест
София
замърсяване на въздуха
изгаряне на отпадъци
По статията работи:

Галина Александрова