НАЧАЛО » българия

Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия

fb
3E news
fb
12-01-2018 12:33:00
fb

Koмисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие вчера с голямо мнозинство доклад относно насърчаването на иновациите в областта на чистата енергия, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите. “За” доклада гласуваха 56 от общо 61 депутати в ресорната комисия на парламента.

Иновациите в областта на чистата енергия ще донесат редица ползи за потребителите и бизнеса – по-достъпни цени на енергията, по-добра информираност на потребителите за консумацията на електроенергия, персонализирани решения за тяхното потребление, спрямо конкретните им нужди”, заяви Курумбашев.

По думите му малките и средни предприятия и стартъпите трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. “Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди.”

Евродепутатът поясни, че в провел преговори с цел подпомагане на малките и средни предприятия и стартъпи, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. В много от случаите, поради тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, малките и средни предприятия и стартъпи срещат сериозни пречки.

Курумбашев настоя да се обърне внимание на проблема с "енергийната бедност", тъй като той засяга 50 милиона граждани на ЕС. “В България 20% от най-бедните домакинства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия”, допълни той.

Курумбашев настоява и за преразглеждане на географското разпределение, когато става въпрос за финансиране на продукти свързани с иновации. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави. “Географските различия между държавите членки са повече от очевидни, така че е от решаващо значение Европейският съюз да предостави съгласувана и опростена финансова рамка, чрез която да се повиши капацитетът на държавите членки.

Европейската комисия трябва да оцени огромните ползи от електрическата мобилност и използването на водород в транспорта и да насърчи финансирането на иновациите за развитие на инфраструктурата, решенията за присъединяване и съхранение на енергия”.

 

 

 

Европарламент
Комисия по промишленост изследвания и енергетика
чиста енергия
Енергийна ефективност
Петър Корумбашев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева