Петър Илиев: НЕК се опитва да минимизира загубите си на регулирания пазар за електроенергия

Петър Илиев

Националната електрическа компания се опитва да минимизира финансовите загуби от регулирания пазар. Това обясни изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред журналисти. Илиев присъства в Народното събрание в рамките на блиц контрола на енергийния министър Теменужка Петкова от страна на енергийната комисия към парламента.

След промените в Закона за енергетиката, анонсирани досега и в частност  изваждането на пазара на всички производители на електроенергия над 5 МВт инсталирана мощност,  Националната електрическо компания (НЕК) ще изкупува електроенергия в обем от 17 млн. МВтч, при очаквано потребление от 12 млн. МВтч.

За сравнение, сега НЕК изкупува сега по решение на КЕВР 21 млн. МВтч, а продава на населението към 15 млн. МВтч, обясни изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред журналисти. Това, както става ясно е с около 6 млн. МВтч по-малко, което би трябвало да доведе до минимизиране на разходите. Петър Илиев припомни, че част от разходите на НЕК за задължително изкупуване на електроенергия са част от цената „задължение към обществото“. „Задължение към обществото би трябвало да остане на тези нива“, каза Петър Илиев.

Изпълнителният директор на НЕК припомни, че се предлага компаниите да купуват енергията за технологичните си разходи през борсата. Коментарът на Петър Илиев бе отговор на въпрос за предвижданите промени във фонд „Сигурност на електроенергийната система“. В същото време той обясни, че за предстоящия регулаторен период компанията все още събира данни, като уточни, че по своята същност схемата за компенсиране на преференциалните договори на някои производители (когенарации,  ВЕИ и американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн) още не е готова.

Припомняме, че в момента се подготвя излизането на пазара на производители на енергия с преференциални цени. Ангажиментът вече бе обявен, а по допълнителни искания  вече втора седмица преговарят представители на бизнеса и правителството с личното участие на премиера Борисов. Припомняме, че по време на срещата преди ден бизнесът вече отчете влиянието върху цените на електроенергията на пазара.
По-рано в рамките на изслушването на енергийния министър изпълнителният директор на НЕК отговори и на въпроси, свързани със съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“. Неотдавна в рамките на изслушване министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че се подготвя обществена поръчка за строителство на защитни съоръжения за доставеното оборудване. Сега изпълнителният директор на НЕК обясни, че първата обществена поръчка (на стойност 250 хил. лв.) е пропаднала след отказ на българския единствен участник,  поради това, че френска компания, която изготвя такива съоръжения е завишила цените си. Сега НЕК подготвя нова обществена поръчка.

В същото време Петър Илиев обясни, че НЕК полага грижи за доставеното оборудване.

В рамките на заседанието на енергийната комисия изпълнителният директор на НЕК уточни и отговорът си към бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов за старо оборудване съхранявано на площадката и в частност за съхраняван там ротор, който би могъл да се използва за пети блок. Генов повдигна въпроса още преди около месец. По думите на Петър Илиев интерес имат както от АЕЦ „Козлодуй“, така и от ТЕЦ „Марица Изток 2“, но от атомната централа са с известни резерви.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари