Петър Илиев: На свободния пазар токът е 70 лв. на МВтч, а „защитените“ битови потребители плащат 125 лв. на МВтч

Изпълнителният директор на НЕК заклейми като неморално да се увеличава повече цената за бита

Петър ИлиевОсновният ми проблем е как да подам заявлението пред Комисията за енергийно и водно регулиране за нова цена на електроенергията от 1 юли, след като мисля, че е неморално да се увеличава повече цената за бита. Това каза по време на изслушване пред временната парламентарна комисия за установяване на състоянието в енергетиката изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев.

Илиев посочи, че средната цена на електроенергията на свободния пазар в момента е около 70 лв. на мегаватчас, а за битовите потребители, които по думите му уж са защитени потребители, цената на електроенергията на регулирания пазар е 125 лв. на мегаватчас.

Изпълнителният директор на държавната електрокомпания посочи и цените, по които НЕК изкупува електричеството от различните централи като обществен доставчик. Цената за еленергията от ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ е 71 лв. на мегаватчас за разполагаемост и близо 50 лв. на мегаватчас цена за енергия, а за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ НЕК плаща 50 лв. на мегаватчас за разполагаемост и 40 лв. на мегаватчас за енергията, без в тези цени да са включени разходи за емисии, съобщи Илиев.

Одобрените от регулатора разходи за изкупуване на тока от ВЕЦ на НЕК са 163,64 лв. на мегаватчас. За регулаторния период от 1 юли миналата година до 1 юли тази година НЕК има задължение да изкупи електроенергия за микса за регулирания пазар от  редица централи - от АЕЦ "Козлодуй" купува енергия на стойност 51 млн.лв. или 3% от разходите, ТЕЦ „Марица Изток 2“ - 113 млн. лв. или 6% от разходите, ТЕЦ „DES Гълъбово Марица Изток 1“ - 218 млн. лв. или 11%, ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ - 223 млн. лв. или 11%, енергия от ВЕИ - 526 млн. лв. или 26% от разходите, ВЕЦ, собственост на НЕК - 101 млн. лв. или 5% и топлофикации и заводски централи - 450 млн. лв. или 22%. Общо разходите на НЕК за осигуряване на еленергията за регулирания пазар са 2,032 млрд. лв., информира Илиев.

След съобщаването на тези цифри бе решено заседанието на комисията да продължи на закрити врати, поради „изобилие от търговски тайни”, обяснени председателят на комисията Валери Симеонов.

Досега, според Закона за енергетиката, НЕК бе задължена да изкупува цялата произведена енергия от централи, които имат договор за задължително изкупуване на енергията, независимо че произведената енергия е надвишавала определените от регулатора квоти. Това води до натрупване на огромен дефицит в НЕК, обясни преди затварянето на заседанието Илиев.

След промените в Закона за енергетиката НЕК вече ще изкупува енергията от заводските централи и топлофикациите – така наречената кафява енергия, само ако тя е високо ефективна и в рамките на определените от регулатора квоти, а всички останали количества ще се продават на свободния пазар.

Вече сме изпратили писма до централите, с които ги уведомяваме за това, каза Илиев. Той обясни, че за някои ВЕИ централи няма определена от
Комисията за енергийно и водно регулиране средногодишна норма за производство, според която да се изкупува енергията по преференциални цени. Някои централи произвеждат по 75% повече енергия от квотата си и тази енергия се изкупува, каза Илиев. В същото време производители обжалват решенията на регулатора, които им налагат квоти и когато тези решения паднат в съда, то разходите са за сметка на увеличаване дефицита на НЕК, стана ясно от изслушването.

Петър Илиев посочи, че е изпратил писма до електроразпределителните дружества и до Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ с молба да
предоставят данни за присъединените към тях централи от възобновяеми източници - разрешенията за ползване и проектната мощност с данните за електромерите.

Мартин Димитров от Реформаторския блок предложи при извършване на проверките на Агенция държавна финансова инспекция /АДФИ/ в енергийните дружества да се изискват и тези документи. Председателят на
комисията Валери Симеонов посочи, че това ще бъде отбелязано в заключителния документ на комисията.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 1 0
  2
  опетков
  Не може да има търговски тайни от суверена и собственик на държавата-народът. Дори и от несекретните данни, макар и маскирано се прокрадва една вопиюща измама-АЕЦът участва в цената на тока за населението САМО с 3%. От тук нататък за какво говорим освен за една голяма , държавно организирана кражба! Това е за което трябва да се излиза на улицата! Данните умишлено са рзхвърляни и непълни, за да не се разбере от простия народ за какво става дума. Защо няма разбивка колко плаща НЕК т.е. ние за производство и за разполагаемост от всичките видове централи. Ужасяваща некадърност е това че едва сега ще се поискат сведения от ЕРП тата данни за реалното производство на ВЕИтата, че не се контролират квотите им, че закона е направен така че съда да уважи исканията им и пак да ни бръкнат в джоба. Къде е прокуратурата, къде е ДАНС?
  Напиши отговор
 • 1 2
  1
  олеле
  Не е 70.00 лева г-н Илиев, 50.00 лева е тока на свободния пазар.... Как може такава крещяща некомпетентност бе, това не може да е сериозно
  Напиши отговор