НАЧАЛО » българия

Петър Диков: Липсва юридическо основание за премахването на незаконните гаражи в София

Северният парк в столицата няма да бъде застроен, увери главният архитект

fb
3E news
fb
16-06-2014 10:08:00
fb

Броят на незаконните гаражи в София расте от години и днес те вече са 7 600, а според главния архтект Петър Диков “дори са повече”. Общината обаче не може да се справи с този проблем, тъй като “нямаме ясни правила и основание, за да ги премахнем”, каза още той пред БНТ.

Въпреки че са незаконни и са поставени на общинска земя, те се явяват частна собственост. От една страна, кметството трябва да им намери място, ако реши да ги премахне, а от друга, следва да поеме отговорност и за вещите вътре в тях. Това обясни Диков, който увери още, че самият той многократно е поставял въпроса пред юристите. Досега обаче така и не е било намерено законово решение, подчерта той.  

По отношение на проблема със застрояването на зелените площи главният архитект напомни, че този казус е породен вследствие на Закона за рестутуцията, изпълнението на който задължава на частните собственици да им бъдат върнати национализираните преди десетилетия земи. Заради преустройството на територията не малко от тях се оказва, че днес се намират в рамките на паркове и публични пространства.

За да не възниква парадоксалната ситуация тези места, които доскоро са се ползвали свободно от гражданите, да се застрояват, едно от решенията е общината да откупи тези частни терени. В местната хазна обаче средства за тази цел липсват, стана ясно от думите на Диков. Според него ръководство на Столичната община все пак е успяло да спре порочната практика да се строи в паркове и градинки.

Що се отнася до пресния пример с евентуалното застрояване на Северния парк, главният архитект увери, че този проект няма да види бял свят. Наред с това той напомни, че започва ремонтът на първата част от Южния парк – около НДК. Тъй като той се реализира със средства по блокираната към момента ОП “Регионлано развитие” (2007-2013), има известна опасност стартът да бъде отложен. Иначе се очаква да бъдат подменени настилките на алеите, да бъдат засадени цветя и дървета.

Петър Диков
незаконни гаражи
столична община
застрояване на зелени площи
По статията работи: