Петкова: Пълна либерализация на пазара на ток в следващите от 3 до 5 години

Подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса е изключително важно, тъй като урежда визията за развитие в различни сектори, като съществена част е енергийният, каза министърът на енергетиката

Енергетика / България
3E news
778
article picture alt description

Петкова: Пълна либерализация на пазара на ток в следващите от 3 до 5 години

Подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса е изключително важно, тъй като урежда визията за развитие в различни сектори, като съществена част е енергийният, каза министърът на енергетиката

 

Предвижда се пълната либерализация на пазара на електрическа енергия да стане факт. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„На първо място говорим за пълна либерализация за пазара на едро, след това на дребно, като сме заложили срок между 3 и 5 години, тъй като това е процес, който няма как да се случи еднократно. Трябва да се подходи много внимателно, имайки предвид, че България е една от страните с най-висока енергийна бедност на населението и трябва да бъдем изключително внимателни“, допълни тя.

По думите й подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса е изключително важно, тъй като урежда визията за развитие в различни сектори, като съществена част от него е енергийният.

В Националното тристранно споразумение между правителството и национално представителните организации на работодателите и работниците и служителите е залегнало разработването и приемането на енергийна стратегия на България до 2030 г, с хоризонт до 2050 г., обясни министър Петкова.

Договорено е да бъде изградена и ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн. Петкова изтъкна, че този комплекс гарантира сигурността на електроенергийната система и функционирането му е от изключителна важност за енергийната и националната сигурност на страната. Затова разработването на такава визия за развитието на Маришкия басейн ще допринесе за развитието на сектора и по отношение на това да има яснота за бъдещето на този комплекс, добави енергийният министър.

Пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България е другата тема, която е залегнала в тристранното споразумение, добави министър Петкова. "Това, което договорихме с нашите партньори, предвижда пълната либерализация на пазара на електрическа енергия да стане факт", заяви Теменужка Петкова. Тя уточни, че този процес ще премине през няколко фази. На първо място ще стане пълната либерализация на пазара на едро. След това ще се постигне пълна либерализация на пазара на дребно.

Зелената сделка на ЕС също е посочена в тристранното споразумение. "Това е тема, по която ще работим с нашите социални партньори. Зелената сделка от друга страна дава възможност за постигане на икономически растеж. Предвижда се доста сериозен финансов ресурс от страна на ЕК, който ще бъде предоставен на държавите членки", каза Петкова. Затова България мобилизира усилията, за да може страната ни да се възползва максимално от европейската солидарност.

Енергийният министър изтъкна, че България трябва да се съобрази с националните си особености, като на първо място страната ни ще отстоява своята енергийна сигурност. "Да, ние приветстваме дългосрочната цел на Комисията по отношение на нулеви емисии до 2050 г. Но такъв един преход трябва да се извърши плавно, трябва да бъде справедлив, и по никакъв начин да не поставя под риск националната сигурност на страната", добави Петкова. Тя изтъкна, че другата червена линия е, че всяка една държава членка трябва сама да определя своя електроенергиен микс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща