Петкова: Азерският газ ще постъпи на 1 януари не през интерконектора с Гърция, а през друга входна точка

Енергетика / България
3E news
2382
article picture alt description

Азербайджанският газ ще постъпи на 1 януари в България не през входна точка Комотини,( в рамките на проекта за интерконектора Гърция-България), а през друга входна точка. Така договорът между азербайджанската SOCAR и „Булгаргаз“ ще бъде спазен. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред „Нова телевизия“ в отговор на въпрос как за времето до края на годината ще бъдат заварени поставените по трасе с дължина от 110 км и достроени още нови 20 км.

Интерконекторът Гърция-България е обмислен така, че да се случи паралелно с пускането на газопровода ТАР (Трансадриатическия газопровод), обясни министърът като допълни, че  заради пандемията са възникна проблеми, включително и с доставките. Затова решението е азербайджанския газ да постъпи през друга входна точка. „След няколко месеца входна точка Комотини ще е готова“, обясни министърът.

Теменужка Петкова за пореден път обясни значението на газовата диверсификация. Всички проекти – интерконекторът с Гърция,  доставките на втечнен природен газ от терминала в Александруполис и разширението на газовата инфраструктура в България са насочени към това страната ни никога да не остава без природен газ, което важно за икономиката и за осигуряване на конкурентни цени.

В отговор на въпрос дали енергийната ни система, критичната инфраструктура е защитена в настоящата ситуация на пандемия, министърът припомни, че енергийните предприятия са стратегически обекти и в такива ситуации работят по специални планове. Указания на работещите в предприятията са дадени още през месец март, а системата работи по тях и в новата обстановка още от септември месец, стана ясно от обяснението на Петкова. По отношение на АЕЦ „Козлодуй“, тя заяви, че хората, работещи в централата са с много високо чувство на отговорност и осъзнатост по отношение на работата си в централата и колектива. Министърът обясни, че се прилагат всички мерки за сигурност и санитарна безопасност.

Министърът защити и постигнатото досега за икономиката в условията на пандемия. На енергийния министър се наложи да отговаря и на въпроси за болниците и леглата в тях, на което Петкова обясни, че правителството не смята за удачно пълното затваряне на икономиката. По думите й правиелството е реагирало много адекватно на първата вълна от пандемията, а сега ситуацията се следи непрекъснато, търси се решение и такова ще бъде намерено.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща